Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-03-22

Müşteri adına ödenen masrafların faturaya dahil edilmeyeceği ve gider olarak kayıtlara intikal ettirilmeyeceği Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 22.03.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-7866-164
KONU : Müşteri adına ödenen masrafların faturaya dahil edilmeyeceği ve gider olarak kayıtlara intikal ettirilmeyeceği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı dilekçenizde; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olarak Türkiye'deki elçiliklere, misyonlara, uluslararası kuruluşlara, yabancı firmalara kara, hava, deniz yolu ile yurtiçi ve yurt dışı taşımacılık hizmeti verildiği ve zaman zaman söz konusu kurum ve işletmelere ait liman ve gümrük masraflarının tarafınızdan ödendiği, ödenen bu masraf belgelerinin müşteri adına tanzim edilmesi nedeniyle şirketinizce gider kaydının yapılamadığı, söz konusu gider belgelerinin dekont ekinde müşterilere gönderildiği, ancak müşterilerin dekontu kabul etmedikleri ve bu giderlerin navlun faturalarında gösterilmesinin istenildiği, söz konusu tutarların şirketinizin hasılatı olmadığı için gelir kaydı yapılamayacağı, müşterinin faturada yer alan navlun bedelini ve ödenen fatura altı giderleri şirketinize ödeyeceği belirtilerek, söz konusu giderlerin fatura düzeni ile bu giderlerin kayıtlara intikal ettirilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş verilmesi talep edilmiştir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde;

 

    "Kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı"

Hükme bağlanmıştır.

GVK.nun bilanço usulüne göre ticari kazancın tespiti ile ilgili 38. maddesinde ise;

 

      "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

 

      1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

         

      2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, VUK.nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun40 ve 41. maddeleri hükümlerine uyulur."

Hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, şirketinizin müşterilerine verdiği taşımacılık hizmeti karşılığında aldığı tutarlar ticari kazancın bir unsuru olduğundan, sadece taşımacılık hizmeti karşılığında tahsil edilen bedel kurum kazancına dahil edilecek, müşteriler adına yapılan giderler karşılığında sonradan müşterilerden tahsil edilen tutarların ise kurum kazancına dahil edilmesi söz konusu olmayacaktır.

Diğer yandan, şirketiniz tarafından ilgili yerlere ödenen ancak belgesi müşteriler adına düzenlenen ve bedeli daha sonra müşterilerden tahsil edilen liman ve gümrük masrafları söz konusu müşteriler tarafından yapılan bir gider niteliğinde olup, şirketinizin ticari faaliyeti ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle, şirketiniz tarafından liman ve gümrük masrafları karşılığı olarak müşterilerden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen tutarların kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacağı tabiidir.

Diğer yandan, 213 sayılı VUK.nun 3. maddesinde;

 

    "B. İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır."

Denilmiştir.

Mezkur Kanunun 229. maddesinde;

 

    "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."

Denilmekte olup, 231/5. maddesinde ise;

 

    "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır."

Hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla; müşterilere verilen taşımacılık hizmetinin yanında, müşterilerinize ait olup da şirketinizce ödenen ve belgesi müşteri adına düzenlenen liman ve gümrük masrafları gibi giderlerin şirketinizin ticari faaliyeti ile ilişkilendirilmesi söz konusu olmadığından bu masraflar için tarafınızca Vergi Usul Kanununa göre bir belge düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985