Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-11-15

SMMM sınavı için ödenen harç bedellerinin serbest meslek kazancında gider olarak gösterilip gösterilemeyeceği Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 15.11.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.25.15.01-2011/GVK-4656-1-12
KONU : SMMM sınavı için ödenen harç bedellerinin serbest meslek kazancında gider olarak gösterilip gösterilemeyeceği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 3568 sayılı Kanunun Geçici 11. maddesi kapsamında Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmek amacıyla girmiş olduğunuz geçiş sınavı için ödenen harç bedellerini serbest meslek faaliyetinizde gider olarak gösterip gösteremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

193 sayılı GVK.nun 65. maddesinde "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun "Serbest Meslek Kazancının Tespiti" başlıklı 67. maddesinin birinci fıkrası "Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır." şeklindedir.

Söz konusu Kanunun "Mesleki Giderler" başlıklı 68. maddesinde ise serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan 3568 sayılı Kanunun geçici 11. maddesinde; "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce; serbest muhasebeci unvanını almış olanlar ile serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar; altı ayı geçmemek üzere, TÜRMOB tarafından verilen mesleki uyum eğitimine katılarak bu eğitimi tamamladıkları tarihten itibaren beş yıl içinde yapılacak özel serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına beş defa girebilirler. Bu sınavlarda başarılı olanlar, serbest muhasebeci mali müşavir unvanını almaya hak kazanırlar…" hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla; 3568 sayılı Kanunun geçici 11. maddesi uyarınca yapılacak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ünvanını almaya hak kazanacakların belirlenmesine yönelik sınav için ödemiş olduğunuz sınav harç bedelleri, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler kapsamında değerlendirilmediğinden serbest meslek kazancınızın tespitinde hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985