Yazı fontu: Boyutu:
 

2014-07-21

Maddi zararları güvence altına almak adına tahsil edilen depozito bedellerinin KDV\'ye tabi olup olmadığı.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 21.07.2014
SAYI : 39044742-KDV.1-1907
KONU : Maddi zararları güvence altına almak adına tahsil edilen depozito bedellerinin KDV\'ye tabi olup olmadığı.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın rezervasyon hizmetleri ve araç kiralaması konularında faaliyette bulunulduğu, araç kiralaması (rent a car) faaliyeti sırasında araçlara gelebilecek maddi hasarları güvence altına alabilmek adına seyyar pos cihazı kullanılarak depozito (güvence akçesi) alındığı, tahsil edilen depozitonun mükellef olmayan kişilere gider pusulası düzenlemek suretiyle iade edildiği, katma değer vergisi (KDV)'nin beyannamede "Satış. İade Edilen, İşlemi Gerçekleşme. veya İşleminden Vazgeç. Mal ve Hiz. Nedeniyle İnd.Gereken KDV" satırında gösterilmesinin doğru olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı KDV Kanununun, 1/1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler KDV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmış, 8/2 nci maddesinde, "Vergiye tabi bir işlem sözkonusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde, düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergiler, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edilir." hükmüne yer verilmiştir.

26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/C-1.1.2. Fazla ve Yersiz Ödenen Verginin İadesi" başlıklı bölümünde; kural olarak, fazla veya yersiz hesaplanan vergi bulunması durumunda, gerek satıcı gerekse alıcı nezdinde işlemin KDV uygulanmadan önceki hale döndürülmesinin esas olduğu, fazla veya yersiz olarak hesaplanan verginin, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edileceği, alıcının indirim hakkı bulunan mükellef olmaması durumunda, satıcının söz konusu fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir bir belge ile vergi dairesine başvurması gerektiği, alıcının indirim hakkı bulunan bir mükellef olması durumunda ise, satıcının fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir belgeye ek olarak, alıcının fazla veya yersiz KDV tutarını indirim hesaplarından çıkarmak suretiyle düzeltme yaptığının alıcının vergi dairesinden alınacak bir yazıyla tevsikinin de isteneceği belirtilmiştir.

Buna göre, araç kiralaması (rent a car) faaliyeti sırasında araçlara gelebilecek maddi hasarları güvence altına alabilmek adına tahsil edilen depozito işleminde, herhangi bir teslim veya hizmet ifası söz konusu olmadığından, bu işlem için düzenlenecek faturada KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

Ancak, düzenlenecek fatura ve benzeri belgelerle depozitonun tahsil edilmesi durumunda, depozito bedeline isabet eden KDV, fazla ve yersiz ödenen KDV olacağından, fazla veya yersiz KDV'yi hesaplayarak beyan eden firmanız tarafından, bahse konu KDV'nin alıcılara iade edildikten sonra, söz konusu KDV tutarının alıcılara ödendiğini gösterir bir belge ile vergi dairesine başvurularak düzeltme talep edilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, fazla veya yersiz hesaplanan KDV tutarının ilgili dönem beyannamesinden tenzil edileceği ve sonraki dönemlerin de buna göre düzeltileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985