Yazı fontu: Boyutu:
 

2014-10-01

Faturaların termal yazıcılarda rulo kağıtlara bastırılıp bastırılamayacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 01.10.2014
SAYI : 11395140-105[231-2012/VUK-1- . . .]--2315
KONU : Faturaların termal yazıcılarda rulo kağıtlara bastırılıp bastırılamayacağı hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; işyerlerine, kurumlara ve meskenlere, her türlü haşere, kemirgen ve zararlı hayvanların ilaçlanması hizmeti verdiğinizi ve bu hizmete istinaden aynı anda fatura düzenlemek istediğinizi belirterek, portatif makinelerden anlaşmalı matbaalara bastırdığınız termal rulo kâğıtlara 7,62 ebadında fatura düzenleyip düzenleyemeyeceğiniz hususlarında Başkanlığımız görüşlerini talep etmektesiniz.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde vergi mükellefleri tarafından kullanılacak belgeler sayılmış olup, Vergi Usul Kanununa göre düzenlenme zorunluluğu bulunan belgelerin basım ve dağıtım işlemlerine ilişkin şekil, şart, usul ve esaslar ile bunlara uyulmaması halinde uygulanacak cezai şartlar Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin "Belgelerin Ebadı" başlıklı 10 uncu maddesinde, matbaa işletmecilerince basım ve dağıtımı yapılacak belgelerin hangi ölçülerde basılacağı türler itibariyle belirlenmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 164 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "II- Belgelerin Basımıyla İlgili Diğer Hususlar" başlıklı bölümünde "Bilgi işlem makineleriyle düzenlenen belgelerin basım ve dağıtımı yönetmelik esaslarına göre anlaşmalı matbaalarca yapılacak, bu belgelerde yönetmelikte belirtilen bilgilerin tamamı bulunacak, fakat yönetmelikte belirtilen ebatlar aranmayacaktır." düzenlemesine yer verilmiştir.

Öte yandan, düzenlenecek belgelerde termal kâğıt ruloların kullanılması halinde 379 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 2.2 numaralı bölümünde yer alan esaslar çerçevesinde "bu ruloların,

 

  1. Türk Standartları Enstitüsünce onaylanmış,

     

  2. Arka ortasına birbirinden en fazla 50 milimetre aralıkta ve rulo uzunluğu boyunca, kâğıdı üreten firmanın logosunun (kısa adı veya baş harfleri) ve kağıdın numarasının basılmış,

     

  3. Yine arkasında ve kağıdın kenarına 20 milimetreyi geçmeyen aralıklarla aşağıdaki sıra dâhilinde,

     

    • Onaylayan kurumun kısa adının (en fazla 4 karakter),

       

    • Onayın tarih ve sayısının,

       

    • Başına "SKT" işareti konularak, 7 yıldan az olmamak üzere son kullanma tarihinin (ay/yıl) yazılmış,

olması gerekmekte olup, bu ruloların, belgelerin muhafaza ve ibraz mecburiyetine ilişkin yükümlülüklerin de gereği olarak, ısısı +35 dereceyi geçmeyen, nem oranı % 80'in altında olan ortamlarda, ışık geçirmeyen ve kağıda zarar vermeyen kutularda saklanmaları gerekmektedir."

Bu itibarla, basımı yapılacak belgelerin bilgi işlem makineleriyle düzenlenecek olması durumunda anlaşmalı matbaalara Yönetmelikte belirtilen ebatlar dışında belge bastırılması mümkün bulunmakta olup, yazıcı ile aynı anda veya arka arkaya alınacak dökümlerde her belgenin aslı ile örneğinin aynı bilgileri içermesi, düzenlenen belge aslı ile örnek sayısının belge üzerinde belirtilmesi, faturanın seri ve sıra numarası takip etmesi ve Yönetmelikte belirtilen bilgilerin tamamını içermesi gerekmektedir. Bu belgelerin basımının termal kâğıda yapılacak olması durumunda ise, bu kâğıtların yukarıda açıklanan özellikleri haiz olması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985