2010-01-12
Müşteriye verilen servis fişi bilgilerinin sistem içine aktarılması suretiyle şirket merkezinde otomatik olarak fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
12.01.2010 - 1238 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.04.99.16.01/01-VUK-230-2010-MUK-4 |
KONU |
: |
Müşteriye verilen servis fişi bilgilerinin sistem içine aktarılması suretiyle şirket merkezinde otomatik olarak fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği Hk. |
…
İLGİ: …01.2010 tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde; firmanızca üretilen beyaz eşyalara onarım hizmetleri verilmesi sırasında yapılan mal ve hizmet teslimlerinde teknik elemanlarınız tarafından fatura tanzim edilmesi durumunda; sahada bulunan yüz yirmi teknisyeninizin her birinde ayrı fatura koçanı olması sebebiyle düzenlenen faturaların tarih ve numara sırasında düzensizlik olduğu bununla birlikte, alet çantaları ile birlikte fatura koçanlarının çalınması bazen de park sorunu dolayısı ile hizmetin çabuklaştırılması sebebiyle fatura şekil şartlarında eksiklikler oluştuğu belirtilerek,
Bahsi geçen bu sorunların aşılabilmesi için 'pda' ile düzenlenen servis fişi bilgilerinin sistem içine aktarılarak şirket merkezinde otomatik fatura basımının sağlanarak yasal süresi, içersinde müşteriye gönderilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 213 Sayılı VUK.nun 230/5. maddesinde;
"Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231. madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir."
Hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan 173 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C/1-a bölümünde;
"Alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerlerinde teslim edilmek üzere, satıcı tarafından kendi nakil vasıtası ile mal gönderilmesi halinde; nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif Müşteriler" ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılması mümkündür. Bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturaları malın teslimi anında düzenlenecek ve bu faturalara sevk irsaliyesinin numarası kayıt edilecektir. Ayrıca, her satış için sevk irsaliyesi düzenlenmeyecek, ancak, faturaya işyerinde teslim edildiğine ilişkin şerh verilecektir.
Bu şekilde düzenlenmiş sevk irsaliyesi ile sevk edilen mallar için yedi günlük süre beklenilmeksizin faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur. Perakende satışlarda ise perakende satış fişinin malın teslimi anında düzenleneceği esasen tabiidir.
Bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin yukarıda belirtildiği şekilde sevk irsaliyesi düzenlemeleri ve taşıtlarında bulundurmaları, malın teslimi anında ise fatura veya perakende satış fişi düzenlemeleri gerekmektedir.
Diğer taraftan, faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi şartıyla önceden tek bir sevk irsaliyesi düzenlenebilmesi imkanı tanınan mükelleflerin, faturayı anında düzenlemeyip daha sonra on günlük (5035 sayılı Kanunun 48/1-b maddesiyle değişen ibare yedi gün) süre içinde düzenlemek istemeleri halinde belirtilen kolaylıktan yaralanmaları mümkün bulunmamaktadır. Bu takdirde genel esaslara göre malın sevki anında her alıcı için ayrı birer sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir."
Denilmektedir.
Tebliğden de anlaşılacağı üzere, alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacakları belli olmayan ve alıcılara iş yerlerinde teslim edilmek üzere nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif Müşteriler" ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılması durumunda sevk edilen mallar için 213 Sayılı VUK.nun 231. maddesinde belirtilen 7 günlük süre beklenilmeksizin malın teslimi anında faturanın düzenlenmesi gerekmektedir.
Ancak, satılan emtiaya ait faturaların merkezde bilgisayarla düzenleniyor olması şartıyla her bir alıcı için malın teslimi anında yeni bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi, bu irsaliye üzerine "Muhtelif Müşteriler" ibaresi yazılarak düzenlenen sevk irsaliyesinin tarih, seri ve sıra numarasının yazılması şeklinde belge düzeni temin edilmesi suretiyle teslim edilen mallara ilişkin faturaların 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen azami 7 günlük süre içinde düzenlenmesi mümkündür. Düzenlenecek faturada ise her iki sevk irsaliyesinin de tarih, seri ve sıra numaraları ile teslim edilen malların fiili sevk tarihinin yazılması gerekeceği hususu tabiidir.
Buna göre, firmanızca verilen onarım hizmetleri sırasında malzeme kullanılması durumunda, müşteri adına sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve bu irsaliye üzerine daha önce 'Muhtelif Müşteriler' ibaresi yazılarak düzenlemiş olduğunuz sevk irsaliyesinin tarih, seri ve sıra numarasının belirtilmesi şartı ile 7 günlük yasal süre içersinde merkezde bilgisayarla fatura düzenleyip müşteriye göndermeniz mümkün bulunmaktadır. Ayrıca yukarıda belirtildiği üzere düzenlenen bu faturaya her iki sevk irsaliyesinin de tarih, seri ve sıra numaraları ile teslim edilen malların fiili sevk tarihinin yazılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, firmanızca verilen onarım hizmeti sırasında müşteriye herhangi bir mal teslimi olmadan sadece işçilik hizmeti verilmesi durumunda ise hizmet teslimi anında sevk irsaliyesi düzenlemesine gerek bulunmamakla birlikte servis fişi düzenlenmesi ve düzenlenen bu servis fişinin bir örneğinin de faturaya iliştirilmesi koşulu ile söz konusu faturanın 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen azami 7 günlük süre içinde yine merkezde bilgisayarla düzenlenerek müşteriye gönderileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.