Yazı fontu: Boyutu:
 

2010-08-22

Pazar takibi yapmadan ve herhangi bir mükellefe bağlı olmaksızın evde yapılan çeyizlik eşya dikme faaliyetinin esnaf muaflığı karşısındaki durumu Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 22.08.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2010-165-246
KONU : Pazar takibi yapmadan ve herhangi bir mükellefe bağlı olmaksızın evde yapılan çeyizlik eşya dikme faaliyetinin esnaf muaflığı karşısındaki durumu Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Valiliği … Müdürlüğünden 700 lira kredi alarak evinizde çeyizlik eşya diktiğiniz, pazar takibi yapmadan ve herhangi bir mükellefe bağlı olmaksızın faaliyette bulunduğunuz belirtilerek, esnaf muaflığından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda bilgi talep edilmektedir.

193 sayılı GVK.nun "Vergiden Muaf Esnaf" başlıklı 9. maddesinde,

"Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

6- (5615 sayılı kanunla değiştirilen bent; yürürlülük tarihi 04.04.2007) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar."

hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 01.05.2007 tarihli ve 26509 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 264 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 2. bölümünün "2.1. Evlerde Kullanılması Esnaf Muaflığının Kaybedilmesine Engel Olmayacak Makine Ve Aletler" başlıklı bölümünde;

"GVK.nun Esnaf Muaflığı başlıklı 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler, muharrik kuvvet kapsamından çıkartılmış ve böylece söz konusu makine ve aletlerin kullanılmasının muafiyetten yararlanmaya engel olmaması sağlanmıştır.

Örneğin Bayan (A)'nın, evinde dikiş ve nakış makinesini kullanmak suretiyle imal ettiği örgü ve nakış işlerini satması faaliyeti, esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecektir.

Ancak, evlerde sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletleri kullanmak suretiyle kazanç elde edenler esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilmeyecektir."

açıklaması yapılmıştır.

Özelge talep formunuz ekinde yer alan ve … Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen … tarihli yoklama fişinde; evinizde terzilik yapmadığınız, piko, ara ve mutfak takımı işleri, dikiş işleri faaliyetinde bulunduğunuz, evinizin bir odasında elektrikli nakış (piko) makinası, bir adet overlok makinası, bir adet buharlı ütünün bulunduğunu ve 2010 yılının başından itibaren evinizde bu işleri yaptığınızın beyan edildiği ve tespit olunduğu belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, evinizde muharrik kuvvet kullanmayarak ve dışarıdan işçi almayarak gerçekleştirdiğiniz faaliyetler için GVK.nun 9/6 maddesi uyarınca esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim…

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985