2011-01-28
Tevkif yoluyla kesilen vergilerden doğan iade alacağının şirketin borçlarına veya devralınan şirketin borçlarına mahsubu Hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
28.01.2011 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-34-5-32 |
KONU |
: |
Tevkif yoluyla kesilen vergilerden doğan iade alacağının şirketin borçlarına veya devralınan şirketin borçlarına mahsubu Hk. |
İLGİ: …
İlgi dilekçeleriniz ile şirketinizin yıllara sari inşaat işi nedeniyle hakedişlerinizden kesilen vergilerden doğan iade alacağınızın bulunduğu, … Ltd. Şti.'yi devir yoluyla devralmanız veya adı geçen firmanın şirketinizin % 51 hissesini alarak ortağınız olması halinde söz konusu iade alacağınızın adı geçen şirketin vergi dairesine bulunan borçlarına mahsup edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 34. maddesinde;
"Beyannamede gösterilen kazançlardan, Kanunun 15. maddesinin birinci fıkrasına ve 30. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre kaynağında kesilmiş olan vergilerin, beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edileceği, mahsup edilecek vergilerin beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden fazla olduğu takdirde, bu durumun vergi dairesince mükellefe yazı ile bildirileceği, aradaki farkın mükellefin söz konusu yazıyı tebellüğ tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurusu halinde kendilerine red ve iade edileceği"
Hüküm altına alınmıştır.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "1.3.1. Mahsup Yoluyla İade" başlıklı bölümünde;
"Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebinin tutarına bakılmasızın, inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirileceği, mükelleflerin dilerlerse ortağı bulundukları adi ortaklık veya kollektif şirketlerin müteselsilen sorumlu oldukları vergi borçlarına da mahsuben iade talebinde bulunabilecekleri, bu taleplerin yerine getirilebilmesi için iade alacaklısı mükellefin muaccel hale gelmiş vergi borcunun bulunmaması ve mahsup dilekçesinde adi ortaklık ve kollektif şirketin hangi dönem borçları için mahsup talep edildiğinin belirtilmesi gerektiği"
İfade edilmiştir.
Aynı Tebliğin "1.3.2. Nakden İade" başlıklı bölümünde ise;
"10 milyar liraya kadar olan nakden iade taleplerinin teminatsız ve inceleme raporu beklenmeksizin yerine getirileceği, 10 milyar lirayı aşan kısmın ise Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre iade edileceği, teminat gösterilmesi halinde nakden iade edilebilir aşamaya gelen alacağın üçüncü şahısların vergi borçlarına mahsubu talep edilebilir. Bu mahsup işlemine ilişkin verilecek dilekçede, lehine mahsup talebinde bulunulan kişinin adı-soyadı, unvanı, vergi kimlik numarası, bağlı olduğu vergi dairesi ile borcun türü, miktarı ve döneminin bildirilmesi gerektiği"
Açıklamalarına yer verilmiştir.
Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Devir, Bölünme ve Hisse Değişimi Hallerinde Vergilendirme" başlıklı 20. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde;
"Birleşilen kurum, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini münfesih kurumun birleşme sebebiyle verilecek olan kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde vereceği bir taahhütname ile taahhüt eder …"
Hükmü yer almıştır.
Bu itibarla, şirketinizin tevkif yoluyla ödediği vergilerin kurumlar vergisi beyannamesinde hesaplanan vergiden mahsubu sonucu kalan kısmının; şirketinizin diğer vergi borçlarına veya borçlarından müteselsilen sorumlu olduğunuz Kurumlar Vergisi Kanununun 19. maddesine göre devraldığınız şirketin vergi borçlarına mahsubunun talep edilmesi halinde, mahsup talebinizin mahsuben iade esaslarına göre, ortağınız olan şirketlerin vergi borçlarına mahsup talep edilmesi halinde ise mahsup talebinizin nakden iade esaslarına göre yerine getirileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.