Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-07-19

Balıkçı gemisi ile avlanan deniz ürünlerinin işyerinde pazarlanması durumunda söz konusu faaliyetin hangi kazanç türüne girdiği Hk.


  T.C.
BARTIN VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 19.07.2011
SAYI : B.07.4.DEF.0.74.10.00-001-GV-1
KONU : Balıkçı gemisi ile avlanan deniz ürünlerinin işyerinde pazarlanması durumunda söz konusu faaliyetin hangi kazanç türüne girdiği Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile …2004 tarihinde balıkçı gemisi işletmesi olarak faaliyete başladığınızı, balıkçı teknesinde ÖTV'siz yakıt kullandığınızı, ÖTV'siz yakıt talep formu ve taahhütnameler damga vergisine tabi olmakla beraber çiftçilerin resmi dairelere verdikleri evrakların damga vergisinden istisna edildiğini, bu konuda özelge aldığınızı, bu özelgeye istinaden daha önce alınan damga vergilerinin terkin edilmesi ve bundan sonra tarafınızdan damga vergisi alınmamasını talep ettiğinizi, ancak … Vergi Dairesi Müdürlüğünün çiftçi olmadığınızı kayıtlarda gerçek kişi ticari kazanç elde eden mükellef göründüğünüzü, bu nedenle talebinizin reddedildiğini belirterek gerçek kişi mükellefiyet kaydınızın ticari kazanç mı yoksa zirai kazanç mı olduğunun tespit edilmesi istenilmektedir.

193 sayılı GVK.nun 37. maddesinde;

 

    "Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu"

Hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 52. maddesinde;

 

      "Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır.

Zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollariyle veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder.

Satışların dükkan ve mağaza açılarak yapılması halinde, mahsullerin dükkan ve mağazaya gelinceye kadar geçirdikleri safhalar zirai faaliyet sahasında kalır. Çiftçiler tarafından doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açılan yazıhaneler, faaliyetleri bu mevzua münhasır kalmak şartıyla dükkan ve mağaza sayılmaz.

Yukarıda yazılı faaliyetlerin içinde yapıldığı işletmelere zirai işletme, bu işletmeleri işleten gerçek kişilere (Adi şirketler dahil), vergiye tabi olsun veya olmasınlar, çiftçi ve bu faaliyetler neticesinde istihsal olunan maddelere de mahsul denir."

Hükmüne yer verilmiştir.

Kanunun 53. maddesinin birinci fıkrasında ise;

 

    "Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançların, bu Kanunun 94. maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirileceği, ancak 54. maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançlarının gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirileceği, kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin bu kazançları için beyanname vermeyecekleri"

Hüküm altına alınmıştır.

Kanunun işletme büyüklüğü ölçülerinin belirlendiği 54. maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinde;

 

    "2. grup olarak denizlerde yapılan balık avcılığında toplam tekne boyu 20 metreyi aşanların zirai kazançlarının gerçek usulde tespit edileceği"

Hükme bağlanmıştır.

Bu hükümler uyarınca; balık avcılığı faaliyetinden elde ettiğiniz kazanç zirai kazançtır. Adınıza kayıtlı bulunan balıkçı gemisinin boyuKanunun 54. maddesinde belirlenen işletme büyüklüğü ölçüsünü aştığından kazancınız gerçek usulde vergilendirilecek olup, avladığınız balıkların toptan ve perakende satışını yaptığınız işyerine gelinceye kadar geçirilen safhalar da zirai faaliyet kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, açmış olduğunuz işyerinde balıkların toptan ve perakende satışını yapmanız dolayısıyla elde edilen kazanç ticari kazanç olup, Kanunun ticari kazanca ilişkin hükümleri çerçevesinde vergilendirilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985