Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-06-14

Gayrimenkul sermaye iradında iktisap bedeli ve tarihi Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 14.06.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK-74-742
KONU : Gayrimenkul sermaye iradında iktisap bedeli ve tarihi Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, iktisap ettiğiniz gayrimenkule ilişkin olarak, 18.07.2006 tarihinde tapuya arsa-kat irtifakı tescil edilerek 28.000 TL tutarındaki arsa-kat irtifaklı tapu senedinin alındığı, inşaat firması tarafından dairenin bitirilip 31.10.2007 tarihinde teslim edildiği ve fatura bedelinin 245.000 TL olduğu, ayrıca 31.01.2009 tarihinde tapuya kat mülkiyetinin tescil edildiği belirtilerek, söz konusu gayrimenkulün kiraya verilmesi ve gerçek gider usulünün seçilmesi halinde, iktisap bedelinin % 5'i olarak uygulanacak indirimin hesaplanmasında, söz konusu gayrimenkulün iktisap bedeli ve yılı olarak hangisinin esas alınacağı ile vereceğiniz beyannameye giderlere ve indirimlere ilişkin belgelerin eklenip eklenmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı GVK.nun "Giderler" başlıklı 74. maddesinde;

 

      "Safi iradın bulunması için, 21. maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:

4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5'i (İktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. Ancak, indirilmeyen kısım 88. maddenin 3. fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz), …"

Hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 213 sayılı VUK.nun "Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat" başlıklı 3. maddesinde;

 

    "Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu"

Belirtilmiştir.

Bilindiği üzere, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'na göre gayrimenkullerde hukuki tasarruf tapuya tescil ile mümkün olmaktadır. Ancak bazı hallerde, hukuki tasarruf, yani tapuya tescil gerçekleşmeden önce de kişiler gayrimenkul üzerinde fiilen tasarrufta bulunabilmektedir.

Buna göre, gayrimenkuller için "iktisap" genel olarak tapuya tescil tarihinde gerçekleşmekle birlikte, gayrimenkulün fiili tasarruf hakkının alıcıya tapuya tescilden önce bırakılması halinde, iktisabın gerçekleşmiş sayılması gerekmektedir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, tapu tescil işleminden önce inşaat firmasınca gayrimenkulün fiili tasarruf hakkının tarafınıza, 31.10.2007 tarihinde bırakıldığının ispatlanması halinde, bu tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecek, iktisap bedeli de söz konusu gayrimenkul için ödenen 245.000 TL olacaktır.

Öte yandan, gayrimenkul sermaye iradına ilişkin olarak verilecek Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine, ilgili gayrimenkul için yapılan giderlere ve indirimlere ilişkin belgelerin eklenmesi zorunluluğu bulunmamakla birlikte; söz konusu belgelerin 5 yıl süre ile saklanması ve vergi dairesince istendiğinde ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985