Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-06-14

Tünel kalıp alımlarının GVK.nun 42. maddesinde yazılı işler niteliğinde olup olmadığı Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 14.06.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK-15-740
KONU : Tünel kalıp alımlarının GVK.nun 42. maddesinde yazılı işler niteliğinde olup olmadığı Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, tünel kalıp imal eden firmalarla, fabrikalarında teslim almak ve şantiyenizde montajı tarafınızdan yapılmak üzere tünel kalıp teslimi hususunda; hazır beton üreten firmalarla, hazır betonu serme tarafınıza ait olmak üzere, hazır betonun taşınarak inşaat alanında teslimi konusunda sözleşmeler yaptığınızı ve alımlarda bulunduğunuzu belirterek, yaptığınız bu işlerin GVK.nun 42. maddesi kapsamında yıllara sari inşaat ve onarım işi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı GVK.nun 42. maddesinde;

 

    "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir"

Hükmü yer almış olup, aynı Kanunun "İnşaat ve Onarma İşlerinde İşin Bitimi" başlıklı 44. maddesinde ise;

 

    "İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınacağı"

Hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 94. maddesinde;

 

    "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar."

Hükmüne yer verilmekte olup, aynı maddenin 3. bendinde;

 

    "42. madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden, % 3 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı"

Hüküm altına alınmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde;

 

    "GVK.nunda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılacağı"

Hükme bağlanmış olup, söz konusu tevkifat oranı 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile % 3 olarak belirlenmiştir.

Öte yandan, bir işin GVK.nun 42. madde kapsamına giren inşaat ve onarma işlerinden olması için, yapılan işin inşaat ve onarma işi olması, birden fazla takvim yılına sirayet etmesi ve taahhüde bağlı olarak yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla anılan madde kapsamına girmeyen işler dolayısıyla yapılan ödemelerden tevkifat yapılmayacağı tabiidir.

Vergi kanunlarında inşaat kavramının tanımı yapılmamış, 3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesinde;

 

    "Yapı, karada ve suda daimi ve muvakkat resmi ve hususi yer altı ve yer üstü inşaat ile bunlara ilave değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir."

Hükmü yer almış; Çalışma Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca kabul edilen "İşkolları Tüzüğü"nde ise;

 

    "İnşaat; bina, yol, köprü, demiryolu, tünel, metro, kanalizasyon, liman, dalgakıran, havuz, istihkam, havaalanı, dekovil ve tramvay yolu, spor alanları yapımı gibi her çeşit yapıcılık işleri ile bunların etüd, proje, araştırma, bakım, onarım ve benzeri işler"

Olarak tanımlanmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; tünel kalıp imal eden firmalardan şantiyenizde montajı tarafınızdan yapılmak üzere tünel kalıp teslim alınması ve hazır beton üreten firmalardan, hazır betonu serme tarafınıza ait olmak üzere, hazır betonun taşınarak inşaat alanında teslim alınması işlerinin GVK.nun 42. maddesi kapsamına giren inşaat ve onarım işi olarak değerlendirilmesi mümkün olmayıp, söz konusu işler nedeniyle yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985