GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN:
193 sayılı GVK.nun 65. maddesinde; her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Bu faaliyetleri devamlı olarak yapanların elde ettikleri kazançlar " serbest meslek kazancı" olarak adlandırılmıştır.
Aynı Kanunun 61. maddesinde; Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir." hükmüne yer verilmiştir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam,avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.
GVK.nun Arızı Kazanç başlıklı 82 nci. maddesinin 4. fıkrasında; serbest meslek faaliyetlerinin arızî olarak yapılmasından doğan kazançlar da" arızı kazanç" olarak tanımlanmıştır.
Arızî olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla elde edilen kazancın, bir takvim yılında (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 2009 yılı için 17.900 TL kısmı gelir vergisinden müstesnadır.
GVK.nun 86. maddesinin birinci fıkrasının 1- a bendinde kazanç ve iratların istisna haddi içinde kalan kısmı için beyanname verilmeyeceği belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre;
Reklam ve dizi oyunculuk işi ile ilgili olarak mükellefiyet tesis tarihi olan 20.10.2009 tarihinden önce elde etmiş olduğunuz arızi kazancın 17.900 TL tutarındaki istisna miktarını aşması halinde bu tutarın, arızi serbest meslek kazancı olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, arızi kazancın beyan edilen kısmına isabet eden tevkifat tutarının da beyannamede mahsup edileceği tabiidir.
KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1/1. maddesine göre Türkiye'de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin Katma Değer Vergisine tabi olacağı, aynı maddenin 2. fıkrasında ise bu faaliyetlerin kapsamı, niteliği ve devamlılığının Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre GVK.nunda açıklık bulunmadığı hallerde Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre, serbest meslek faaliyeti kapsamında ifa edilecek hizmetleriniz KDV Kanununun 1/1. maddesi çerçevesinde KDV ye tabidir. Ancak, bu faaliyetlerden arızi nitelik taşıyanlara ise KDV uygulanması söz konusu değildir.