2012-03-06
Araç Kiralama Hizmet Alımında Tevkifat Hk.
|
T.C. ELAZIĞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
06.03.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.0.06.54.2011-KDV-ÖZE-04-4 |
KONU |
: |
Araç Kiralama Hizmet Alımında Tevkifat Hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı yazınız ve eki özelce Talep Formunda, Üniversitenizin 2011 yılı içinde 2 adet personel servisi (şoförlü) ve 5 adet binek araç (şoförsüz) kiralama işinin ihale yolu ile hizmet alımı şeklinde satın alındığı belirtilerek bu kiralama işlemlerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.
GVK.nun 94. maddesinin birinci fıkrasında; kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin, söz konusu maddelerde bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaları gerektiği hüküm altına alınmıştır.
GVK.nun 70. maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı olarak sayılmıştır. Aynı Kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasının (5/a) bendi uyarınca, Kanunun 70. maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığında yapılan ödemelerden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, 70. maddenin ikinci fıkrası uyarınca, bu maddede yazılı mal ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunması halinde bunların iratları ticari veya zirai kazancın tespitine ilişkin hükümlere göre hesaplanacağı tabiidir.
Buna göre, kiralanacak taşıtların ticari veya zirai işletmeye dahil olmaması halinde, nakden veya hesaben yapılacak kira ödemeleri üzerinden GVK.nun 94. maddesinin birinci fıkrasının (5/a) bendine istinaden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Ancak, bu taşıtların ticari veya zirai bir işletmeye dahil olmaları halinde tevkifat yapılmayacak, elde edilen kazanç ticari veya zirai kazancın tespitine ilişkin hükümlere göre hesaplanarak beyan edilecektir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9/1. maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki vermiştir.
Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 91, 95, 96 ve 97 Seri No.lı KDV Genel Tebliğlerinde tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar, tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
60 Nolu KDV Sirkülerinin "İşgücü Temin Hizmetinde Tevkifat Uygulaması" başlıklı 2. maddesinde, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda söz konusu hizmetlerin tevkifat kapsamına girdiği; işgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde ise kendisine verilen işgücü temin hizmetinde de tevkifat uygulanacağı hüküm altına alınmış olup tevkifat uygulamalarına ilişkin örnekli açıklamalar yer almaktadır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde;
- Üniversitenizin şoförü ile birlikte temin ettiği araç kiralama hizmetinde, üniversiteniz ile şoförler arasında herhangi bir hizmet akdi bulunmaması ve şoförlerin iş süresince idare yetkililerinin emir ve talimatları altında çalışması halinde, bu hizmet işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilmekte olup toplam hizmet bedeli (araç kirası+şoför ücreti) üzerinden hesaplanan KDV idareniz tarafından % 90 oranında tevkifata tabi tutulacak ve 2 Nolu KDV Beyannamesi ile beyan edilecektir.
- Söz konusu hizmetle ilgili olarak şoför teminine ilişkin bedelin; sözleşme, ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. belge, kayıt ve beyanlardan tespit edilerek toplam hizmet bedelinden ayrıştırılabilmesi ve faturada da ayrıca gösterilmesi kaydıyla, yalnızca şoför teminine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden % 90 oranında tevkifat yapılacaktır.
- Öte yandan, sürücüsüz personel taşıma servis aracı kiralamalarında verilen hizmet "işgücü temin hizmeti" kapsamında değerlendirilmemekte olup hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.