2012-02-21
Sipariş yoluyla deniz taşıma aracı imal ve inşasında istisna uygulaması hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ |
|
|
TARİH |
: |
21.02.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-673 |
KONU |
: |
Sipariş yoluyla deniz taşıma aracı imal ve inşasında istisna uygulaması hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı dilekçenizde, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu 4 adet Römorkör Temini İşine ait idari şartnamenin (53.4) bölümünde yer alan, "Römorkörlerin tümü proje onaylarından ve inşa izin belgesi alındıktan sonra en geç 30 gün içinde inşa halindeki gemilere mahsus siciline idare adına malik sıfatı ile tescil ettirilecek ve tescil belgesi idareye teslim edilecektir." ifadesi uyarınca söz konusu Römorkörlerin inşa halindeki gemilere mahsus siciline Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü adına malik sıfatı ile tescil ettirileceği belirtilerek, bu durumda Römorkörlerin imal ve inşasına ilişkin yurt içi ve yurt dışından temin edilecek mal ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hususunda bilgi istenilmektedir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
- 13/a maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetlerin ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğu,
- 16/1-a maddesinde ise, bu Kanuna göre teslimleri KDV den istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinin de KDV den istisna olduğu
hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu istisna hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile değişik 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Anılan Tebliğin "İstisna Uygulanacak Mükellefler" başlıklı (A/2) bölümünün "Araçların İmal ve İnşası ile İlgili Teslim ve Hizmetlerde" başlıklı (b) alt bölümünde:
"Mükellefler araç imal veya inşasını kendi adlarına bizzat yapabilmekte ya da sipariş üzerine başkalarına yaptırabilmektedirler. Her iki halde de istisnadan yararlanılabilmesi için araçların imal ve inşasını bizzat veya sipariş vererek kendi adlarına gerçekleştirenlerin KDV mükellefi olması zorunludur.
Sipariş üzerine araçları fiilen imal veya inşa edenler de bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında KDV istisnasından yararlanabilecektir.
Araçların bizzat veya sipariş yoluyla imal ve inşasında istisna uygulaması aşağıdaki şekilde yürütülecektir.
i) …
ii) …
iii) Araçları Sipariş Üzerine Fiilen İmal ve İnşa Edenler:
Söz konusu araçları aldıkları sipariş üzerine fiilen imal ve inşa edenlerin bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında da istisna uygulanacaktır. Bu durumda, siparişi alarak imal ve inşa işini fiilen yapan mükellefe verilecek istisna belgesinde sipariş üzerine yapılan araç imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımlarında geçerli olduğu belirtilecektir.
İmal ve inşa işini sipariş üzerine fiilen yapanlar bu işte kullanacakları mal ve hizmetleri bu belgeye dayanarak KDV uygulanmaksızın istisna kapsamında temin edebileceklerdir. Ancak istisna uygulamasında 93 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (1.5) bölümünde belirtilen sınırın dikkate alınacağı tabiidir." denilmektedir.
Buna göre, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen "4 Adet Römorkör Temini İşi" kapsamında, şirketinizce sipariş üzerine imal ve inşa edilecek söz konusu deniz araçlarının imal ve inşası ile ilgili gerek yurt içinden temin edeceğiniz, gerekse yurt dışından ithal edeceğiniz mal ve hizmet alımları, bağlı olduğunuz vergi dairesine müracaat ederek, üzerinde "sipariş üzerine yapılan araç imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımlarında geçerli olduğu" şerhi düşülen bir "istisna belgesi" almanız koşuluyla KDV Kanununun 13/a ve 16/1-a maddeleri gereğince vergiden istisna bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim