Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-01-19

İstisna belgesi alınmasından önce fatura düzenlenmesi hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 19.01.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-181
KONU : İstisna belgesi alınmasından önce fatura düzenlenmesi hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/a maddesi kapsamında vergi dairesinden istisna belgesi alınmadan firmanıza ait … İsimli geminize bakım ve onarım hizmeti aldığınızı, hizmet veren firma tarafından faturanın 20.08.2010 tarihinde KDV hesaplanarak düzenlendiğini, ancak firmanızca hizmet veren tersaneye 27.08.2010 tarihli vergi dairesinden alınan istisna belgesini ibraz ettiğinizi belirterek faturanın düzenleme tarihinden sonra düzenlenen ve tersaneye ibraz edilen istisna yazısının geçerli olup olmadığı ve hizmet sağlayıcı tersane tarafından faturanın KDV hesaplanarak düzenlenmesinin doğru olup olmadığı hususlarında Başkanlığımızın görüşü sorulmaktadır.

KDV Kanununun;

 

  • 8/2. maddesinde vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya KDV yi fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda KDV yi gösterenlerin, bu vergiyi ödemekle mükellef olduğu, bu hususun kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerli olduğu ve bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergilerin, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edileceği,

     

  • 13/a maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetlerin KDV den istisna olduğu,

hükümlerine yer verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 48 seri No.lu KDV Genel Tebliği'nin;

A/2-a bölümünde,

 

"Araçların teslimi ile tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde istisnanın uygulanabilmesi için teslim ve hizmetlerin, faaliyetleri sözü edilen araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere yapılması şarttır.

Buna göre, araçların özel mülk olarak iktisap edilmesi ve kullanılması halinde araçların teslimi ile tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde istisna uygulanmayacaktır.

Araçların bir iktisadi işletme için iktisap edilmesi halinde ise mükellefin iştigal konusuna bağlı olarak aracın kullanım şekline bakılacaktır. Araç, işletme yönetici ve personelinin veya işletmesiyle ticari ilişkide bulunan alıcı ve satıcıların taşınması gibi amaçlarla kullanılıyor ise istisna uygulanmayacaktır.

Buna mukabil araç, bedel karşılığı; yük ve yolcu taşımak, reklam hizmeti vermek, ilaçlama yapmak vb. faaliyetlerde bulunmak veya bu amaçlar için kiralanmak suretiyle kullanılıyorsa ve bu faaliyetler işletmenin asli iştigal konuları arasında yer alıyorsa istisna uygulanabilecektir. Ancak, bu faaliyetlerle mutad ve sürekli olarak uğraşılmasının şart olduğu, buna göre, iştigal konuları arasında gösterilseler bile bu faaliyetlerin hiç icra edilmemesi ya da arızi olarak icra edilmesi halinde, araçların tesliminde veya tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde katma değer vergisi uygulanacaktır."

A/3 bölümünde,

 

"Söz konusu araçları istisna kapsamında teslim almak veya tadil, bakım ve onarım yaptırmak isteyenler vergi dairesine başvurmak suretiyle işlemin istisna kapsamına girdiğine dair bir yazı alarak teslimi ya da tadil, bakım ve onarım hizmetini yapanlara noter onaylı bir örneğini vereceklerdir."

A/4 bölümünde,

 

"Kendisine, teslim veya hizmetin istisna kapsamına girdiğini belirten vergi dairesi yazısı ibraz edilen mükellefler başka bir şart aranmadan istisna kapsamında işlem yapacaktır. Daha sonra işlemin istisna için bu Tebliğ'de açıklanan şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacaktır."

açıklamaları yer almaktadır.

91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I) bölümünde ise fazla ve yersiz ödenen vergilerin indirim hakkına sahip olanlara iadesine ilişkin olarak gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, firmanızın işlettiği M/V Derin isimli gemiye bakım ve onarım hizmeti verilmesi 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde KDV den istisna olacaktır. Bakım onarım hizmetine ilişkin istisna belgesinin hizmetin verilmesinden sonra vergi dairesinden temin edilmesi istisna uygulamasına engel değildir.

Öte yandan, söz konusu hizmetin istisna kapsamında olmasına rağmen hizmeti veren tarafından düzenlenen belgede KDV hesaplanmış olması halinde, firmanızca fazla veya yersiz ödenen verginin KDV Kanununun 8/2. maddesi ve 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde iadesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesi rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985