2012-01-16
Telefon hizmetlerine ilişkin \'Askıya Alma Statüsü\'nün KDV ve ÖİV karşısındaki durumu ile belge düzeni hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
16.01.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.06.18.02.32229-6341-60 |
KONU |
: |
Telefon hizmetlerine ilişkin \'Askıya Alma Statüsü\'nün KDV ve ÖİV karşısındaki durumu ile belge düzeni hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin hat iptallerinin azaltılması amacıyla geçici bir süre telefon hattına ihtiyaç duymayan talepte bulunan abonelerine sözleşmedeki süreler içerisinde hiçbir şekilde telefon hizmeti verilmeyeceği (askıya alma statüsü), ücret tahakkuk ettirilmeyeceği, fatura düzenlenmeyeceği belirtilerek konu ile ilgili Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenmektedir.
KDV Kanununun 1/1. maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. KDV uygulamasında vergiyi doğuran olay, Kanunun 10. maddesinin (a) bendihükmü uyarınca, malın teslimi veya hizmetin yapılmasıyla meydana gelmektedir. Aynı maddenin (b) bendine göre, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura ve benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesiyle de vergiyi doğuran olay meydana gelmektedir.
Ayrıca 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39. maddesinin birinci fıkrasında; 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin; her nevi mobil elektronik haberleşme hizmetlerinin %25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetlerinin %15, kablolu ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinin %5, diğer elektronik haberleşme hizmetlerinin ise %15 oranında ÖİV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, 213 sayılı VUK.nun "İspat edici kâğıtlar" başlıklı 227. maddesinde "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 229. maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 232. maddesinde ise birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla, kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Şirketinizden geçici bir süre telefon hizmeti almak istemediğini bildiren abonelerine, bu dönemde herhangi bir teslim veya hizmet yapılmadığı takdirde fatura düzenlemesine de gerek olmayacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.