Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-08-16

Tedavisi bitmemiş hastalardan kredi kartı ve nakit tahsilâtlarının tahsilat makbuzu ile avans niteliğinde tahsil edilip tedavi bittiğinde tek fatura düzenleyip düzenlenemeyeceği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
 

 

  TARİH : 16.08.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.20.15.02-105[231-2012/6]-476
KONU : Tedavisi bitmemiş hastalardan kredi kartı ve nakit tahsilâtlarının tahsilat makbuzu ile avans niteliğinde tahsil edilip tedavi bittiğinde tek fatura düzenleyip düzenlenemeyeceği hk.

İLGİ: …

İlgi özelge talep formunuzda hastalarınızın tedavisinin bir yıl ya da daha fazla sürdüğü, hastaların tedavi bedelini Sağlık Bakanlığından geri alabilmeleri için faturanın tedavi bitiminde kesilmesi gerektiği, ara zamanlarda kredi kartı ödemelerinde fatura kesilmesi durumunda tedavinin bittiği anlamına geldiği ve ikinci kesilen faturanın Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmediği belirtilerek, tedavisi bitmemiş hastalarınızdan kredi kartı ve nakit tahsilâtlarınızı tahsilat makbuzu ile avans niteliğinde tahsil edip tedavi bittiğinde tek fatura düzenleyip düzenlemeyeceğiniz hakkında bilgi istenilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1. maddesinde kurumlar vergisine tabi kurumlar sayılmış olup, aynı Kanunun 6. maddesinde;kurumlar vergisinin, Kanunun birinci maddesinde yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safı kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Gelirin elde edilmesinde; tahakkuk ilkesi, gelirin mahiyet ve tutar itibarıyla kesinleşmesi yani geliri doğuran işlemin eksiksiz tekemmül etmesi olup, ticari kazancın elde edilmesinde tahakkuk esası benimsenerek gelirin mahiyet ve tutar itibarıyla kesinlik kazanması aranmıştır.

Buna göre, şirketiniz tarafından verilen tedavi hizmetinde, gelirin mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği tarih itibariyle kurum kazancına dahil edilmesi gerekmektedir.

213 sayılı VUK.nun 229. maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiş, 231. maddesinin 5. fıkrasında ise, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 3065 sayılı KDVK.nun 1/1. maddesinde her türlü ticari, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 10/b maddesinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi vergiyi doğuran olay olarak sayılmıştır.

Bu itibarla, fatura düzenlenmesi ödemeye bağlı olmayıp mal teslimine veya hizmet ifasına bağlı olduğundan, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihtin itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, kredi kartı ile avans niteliğinde yapılan tahsilâtların, tahsilâtın yapıldığı dönem 1 Nolu KDV Beyannamesinin 45. satırında (e-Beyannamenin Sonuç Hesapları Diğer Bilgiler "Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel") gösterilmesi gerekmektedir. Ayrıca, KDV beyannamesinin 45 nolu satırına yazmış olduğunuz tutar ile Tablo I'de beyan edilen tutar arasındaki uyumsuzluğun nedeni konusunda vergi dairesince izahat istenilmesi halinde bağlı olduğunuz vergi dairesi müdürlüğüne gerekli izahatın yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985