2012-03-08
Malın çalınması veya kaybolması halinde ödenen tazminatın gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
08.03.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-908 |
KONU |
: |
Malın çalınması veya kaybolması halinde ödenen tazminatın gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, verdiğiniz hizmetlere yönelik sigorta poliçeleri yapılarak her türlü nakit, kıymetli evrak, kıymetli maden ve benzeri kıymetli malların güvenlikli şekilde toplanması, sayılması, dağıtılması, ilgili kişilere temininin sağlanması işini, … araçlar ile yaptığınızı, para taşımacılığı ve dağıtım hizmetlerinde çalınan veya kaybolan kıymetlerin olabildiğini, bunun karşılığında da Kurumunuzun, çalınan veya kaybolan paralarla ilgili müşterinizin zararını karşıladığını ve sigorta muafiyet kapsamı dışında kalan kısmı sigortadan tazmin edildiğini belirterek VUK.nun 329 ve 330. maddelerine göre uygulamanızın doğru olup olmadığı ile sigorta şirketinden alınan tazminatın muhasebeleştirilmesi ve kurum kazancı ile ilişkisi hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi kurum kazancı" başlıklı 6. maddesiyle, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, 193 sayılı GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Safi kurum kazancının tespiti için atıfta bulunulan GVK.nun 37. maddesinde ticari kazancın tarifi yapılmış, safi kazancın tespit edilmesi için indirilebilecek giderlere Kanunun 40. maddesinin bentlerinde, safi kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi kabul edilmeyen ödemelere de Kanunun 41. maddesinin bentlerinde yer verilmiştir.
Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesiyle, ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde, mükelleflerin maddede yazılı giderleri hasılattan ayrıca indirmelerine olanak sağlanmış, Kanunun 11. maddesiyle de kurum kazancının tespitinde hangi indirimlerin yapılmasının kabul edilmeyeceği belirlenmiştir.
Kurumlar Vergisi Kanununun 11. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan hüküm gereğince de sözleşmelerde ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin kurum kazancının tespitinde indirilmesi mümkün değildir.
Öte yandan, 213 sayılı VUK.nun 330. maddesinde, emtia ve zirai mahsul ve hayvan kıymetlerinde vukua gelen zayiat dolayısıyla alınan sigorta tazminatlarının bunların değerlerinden fazla olursa bu fazlalığın kara alınacağı, işletme hesabı esasında tutulan defterde bu tazminatın hasılat kaydedileceği hükmü bulunmaktadır.
Dilekçenizin tetkikinden müşterilerinize ait olan banknot, altın, madeni para gibi kıymetlerin nakliyesi hizmetini ifa eden bir Kurum olduğunuz, söz konusu kıymetlerin aktiflerinize kaydedilmesinin söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır. Buna göre VUK.nun 329 ve 330. maddelerinin tereddüt konusu ile ilgisi olmayıp, olayınızda tatbik edilmesi mümkün değildir.
Diğer taraftan, çalınan veya kaybolan kıymetlerin gider yazılması mümkün olmadığı gibi para taşımacılığı ve dağıtım hizmetlerinde kaybolan veya çalınan kıymetlere ilişkin tutarların karşı tarafa tazmin edilmesi nedeniyle yapılan ödemelerin de kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, çalınan kıymetler ile ilgili olarak sigortadan alınan tazminatların emtianın değerini aşan kısmının gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.