2012-03-08
Faydalı ömrü bir yıldan kısa olan süzgeç kevgir v.b. mutfak malzemelerinin doğrudan gider olarak yazılıp yazılamayacağı hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri usul Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
08.03.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-926 |
KONU |
: |
Faydalı ömrü bir yıldan kısa olan süzgeç kevgir v.b. mutfak malzemelerinin doğrudan gider olarak yazılıp yazılamayacağı hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yerinde ve taşıma usulü … işiyle iştigal etmekte olan şirketinizin faaliyet konusu itibariyle kullanmakta olduğu süzgeç, kevgir, çırpma teli, cam su bardağı vb. mutfak malzemelerinin kullanım sürelerinin bir yılın altında olduğu belirtilerek, söz konusu mutfak malzemelerinin amortismana tabi tutulmaksızın doğrudan gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 213 sayılı VUK.nun 313. maddesinde; "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269. madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.
…
Değeri 50.000.000.- lirayı (411 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile 1.1.2012'den itibaren 770-TL) aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 50.000.000.- lirayı (411 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile 1.1.2012'den itibaren 770-TL) aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır." hükmüne yer verilmiş bulunmaktadır.
Ayrıca, mezkur Kanunun 5024 sayılı Kanunla değişen 315. maddesinde; amortisman oranlarının iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Bahsi geçen maddenin verdiği yetkiye istinaden, amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilmiş ve bu oranlar 339, 365, 389, 399 ve 406 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste ile açıklanmıştır.
VUK.nun 313. maddesinin üçüncü fıkrasında yer verilen "İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük" kavramı ile bir işletmede belli bir fonksiyon etrafında birleşerek bir üretimde bulunan veya üretime herhangi bir aşamada bir değer kazandıracak nitelikteki bir fonksiyonu birbirini tamamlayarak yerine getiren iktisadi kıymetler topluluğu ifade edilmektedir.
Bu itibarla, bir otel için alınan yatak, yorgan ve battaniyeler, lokanta ve benzeri işletmeler için alınan tabak, çatal, bıçak, bardak vb. kıymetler aynı fonksiyona hizmet ettiklerinden iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük oluşturmaktadırlar.
Buna göre, şirketinizce kullanılan süzgeç, kevgir, çırpma teli, cam su bardağı vb. mutfak malzemeleri aynı fonksiyona hizmet ettiklerinden işletmede bir yıldan fazla kullanılmaları ve toplam değerlerinin VUK.nun 313. maddesinde yer verilen haddi aşması şartıyla aktifleştirilerek amortismana tabi tutulmaları gerekmektedir.
Diğer yandan, belirtilen mutfak malzemelerinden faydalı ömrü bir yıldan daha az olanların amortismana tabi tutulmaları mümkün olmayacağından kayıtlara doğrudan gider olarak intikal ettirilmeleri mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.