Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-08-17

Yurt dışına yönelik ortak film projesinin başarılı olmaması durumunda, sözleşme gereği yurt dışına gönderilen tutarın gider olarak kaydedilip kaydedilmeyeceği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vegileri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 17.08.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-2625
KONU : Yurt dışına yönelik ortak film projesinin başarılı olmaması durumunda, sözleşme gereği yurt dışına gönderilen tutarın gider olarak kaydedilip kaydedilmeyeceği hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinde,…Vergi Dairesi Müdürlüğünün… vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, yurt dışında ortak bir film projesi için şirketin kendi payına düşen bedelin sözleşme gereğince yurt dışına gönderildiği, ancak söz konusu film projesinin başarılı olmadığı, yurt dışında şubenizin bulunmadığı belirtilerek, ortak film projesi için yurt dışına ödenen tutarın şirket kayıtlarında gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safî kurum kazancının tespitinde de, GVK.nun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8. maddesi ileGVK.nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

193 sayılı GVK.nun 38. maddesinin birinci fıkrasında, "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

 

  1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir.

     

  2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında VUK.nun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41. maddelerihükümlerine uyulur." hükmüne yer verilmiştir.

Bu Kanunun 40. maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, maddenin (1) numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Bir masrafın genel gider altında gider yazılabilmesi için; harcamanın yapılmış olması, harcama ile iş arasında açık ve güçlü bir illiyet bağı bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve maliyete dahil edilecek giderlerden olmaması ile harcamanın işin önemi ölçüsünde yapılmış olması gerekmektedir.

Diğer tarafan, 213 sayılı VUK.nun "Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat" başlıklı 3. maddesinde;

"B. İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.

Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir. şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz.

İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir."

hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre … ile şirketiniz arasında yapılan sözleşmeye istinaden söz konusu film projesinden elde edilecek tutarın kazancın tespitinde dikkate alınması gerektiği gibi, bu projenin yürütülmesi için harcanmak üzere yurt dışına gönderilen tutarın Vergi Usul Kanununa göre ispat edici mahiyetteki belgelerle tevsik edilmesi halinde GVK.nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendikapsamında gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985