2012-04-25
Devlet Hastanesinin, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Olarak Tescil Ettirilmesinin Vergi Kanunları Açısından Değerlendirilmesi hk.
|
T.C. ERZİNCAN VALİLİĞİ (Defterdarlık Gelir Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
25.04.2012 |
SAYI |
: |
B.07.4.DEF.0.24.10.00-2011/VUK-6 |
KONU |
: |
Devlet Hastanesinin, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Olarak Tescil Ettirilmesinin Vergi Kanunları Açısından Değerlendirilmesi hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Hastanenizin, … Devlet Hastanesi olarak ruhsatlandırıldığı ancak Sağlık Bakanlığı ve … Üniversitesi arasında imzalan protokol çerçevesinde Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak tescilinin yapıldığı belirtilerek Eğitim ve Araştırma Hastanenizin Vergi Usul Kanunu hükümlerine tabi olup olmadığı hususunda bilgi istenilmektedir.
KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde kamu idare ve kuruluşları tarafından genel insan ve hayvan sağlığını korumak ve tedavi amacıyla işletilen hastane, klinik, dispanser, sanatoryum, huzurevi, çocuk bakımevi, hayvan hastanesi ve dispanseri, hayvan bakımevi, veteriner bakteriyoloji, seroloji, distofajin kuruluşları ve benzeri kuruluşların kurumlar vergisinden muaf olduğu, bunlardan sağlık hizmeti sunanların teşhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları mal ve hizmet satışları ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastane, klinik, dispanser, sanatoryum gibi kurum ve kuruluşların yapacağı GVK.nun 70. maddesindebelirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin bu muafiyeti ortadan kaldırmayacağı hükme bağlanmıştır.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "Kamu idare ve kuruluşları tarafından genel insan ve hayvan sağlığını korumak ve tedavi etmek amacıyla işletilen kuruluşlar" başlıklı (4.2.) bölümünde ise kamu idare ve kuruluşları tarafından genel insan ve hayvan sağlığını korumak ve tedavi amacıyla işletilen hastane, klinik, dispanser, sanatoryum, huzurevi, çocuk bakımevi, hayvan hastanesi ve dispanseri, hayvan bakımevi, veteriner bakteriyoloji, seroloji, distofajin kuruluşları ve benzeri kuruluşlar Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kurumlar vergisinden muaf olduğu açıklamasına yer verilmiştir.
Buna göre; genel insan sağlığını korumak ve tedavi etmek amacıyla Sağlık Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Eğitim ve Araştırma Hastanenizin, bu faaliyetleri dolayısıyla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendikapsamında kurumlar vergisinden muaf olacağı tabiidir.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
3065 Sayılı KDVK.nun 17/1 ve 17/2-a maddesine göre genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların; hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuarları gibi kuruluşlar, öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve sakat bakım ve huzurevleri, parasız fukara aşevleri, düşkün evleri ve yetimhaneleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetler ile bunlardan sağlık hizmeti sunanların teşhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler katma değer vergisinden istisnadır.
Buna göre hastane işletmek ve yönetmek suretiyle ifa ettiğiniz kuruluş amaçlarınıza uygun teslim ve hizmetleriniz KDV den istisnadır.
DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 3. maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeyeceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 24. maddesinin ikinci fıkrasında, birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenlerin müteselsilen sorumlu olduğu, bunlar arasında vergiden müstesna olanların bulunmasının damga vergisinin noksan ödenmesini gerektirmeyeceği, damga vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamının kişiler tarafından ödeneceği ancak bu kağıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumların müteselsilen sorumlu olacağı, dördüncü fıkrasında, resmi daireler veya noterlerce düzenlenerek kişilere verilen veya dairede bırakılan ve damga vergisi hiç alınmayan veya noksan alınan kağıtların vergisinin mükelleflere cezasının düzenleyenlere ait olduğu ve beşinci fıkrasında da, vergi ve cezanın, vergi için mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları düzenleyenlerden alınacağı hükme bağlanmıştır.
Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I-Resmi işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünde A/1 fıkrasında, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve eklerin damga vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde sayılan "Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri" arasında yer alan Sağlık Bakanlığına bağlı bir birim olan Mengücek Gazi Devlet Hastanesi olarak ruhsatlandırılan ancak Sağlık Bakanlığı ile anılan Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde sayılan "Özel Bütçeli İdareler" arasında yer alan Erzincan Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak tescili yapılan Hastanenizin de 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8. madde hükmü gereğince resmi daire olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu itibarla Hastaneniz ile Damga Vergisi Kanununun 8. maddesi kapsamında yer alan resmi daireler veya damga vergisinden muaf tutulmuş kişi ve kuruluşlar arasında düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Ancak Hastaneniz ile resmi daire sayılmayan veya damga vergisi muafiyeti bulunmayan kişi ve kuruluşlar arasında düzenlenen kağıtlar ile kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece Hastanenizin imzasını taşıyan kağıtlara ait damga vergisinin, Damga Vergisi Kanununun 3. maddesi uyarınca bu kişi ve kuruluşlar tarafından ödenmesi gerekmekte olup bu kağıtlara ait verginin ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde ise Damga Vergisi Kanununun 24. maddesi hükmü uyarınca söz konusu verginin ödenmesi bakımından Hastanenizin müteselsilen sorumluluğu bulunmaktadır.
VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalara göre, kurumlar vergisinden muaf olması yanında kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri de katma değer vergisinden istisna olan Hastanenizin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca defter tutma ve belge düzenleme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.