Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-04-10

Madencilik faaliyetinde bulunan şirketin faaliyetini yürüttüğü bölgede bulunan binaların boşaltılması, yıkılması ve 10 yıl süre inşaat yapılmaması hk.


  T.C.
RİZE VALİLİĞİ
(Defterdarlık Gelir Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 10.04.2012
SAYI : B.07.4.DEF.0.53.10.00-KVK-29-9
KONU : Madencilik faaliyetinde bulunan şirketin faaliyetini yürüttüğü bölgede bulunan binaların boşaltılması, yıkılması ve 10 yıl süre inşaat yapılmaması hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden; şirketinizin madencilik faaliyetini yürüttüğü bölgede yer alan binaların malikleri tarafından, söz konusu madencilik faaliyeti nedeniyle oturdukları binalarda hasarların oluştuğunu iddia ettiklerini, bu iddiaların şirketiniz tarafından kabul edilmediğini ancak, doğabilecek hukuki sorunları önlemek ve ticari faaliyetin devamlılığını sağlamak amacını gözeterek; bölgede yer alan konutların tamamen boşaltılması, yıkılması ve 10 yıl süre ile hiçbir inşaat yapılmaması karşılığında, bina maliklerine ödeme yapılmasının taahhüt edildiğini belirterek, ödenecek söz konusu tutarların ne şekilde ve hangi dönemde kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerektiği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi Kurum Kazancı" başlıklı 6. maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

193 sayılı GVK.nun 40. maddesinde ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderler sayılmış olup anılan maddenin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde de işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların gider olarak yazılabileceği belirtilmiş olup 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde ise sözleşmede ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanların suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin gider olarak kabul edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanların kusurundan kaynaklanmayıp, işle ilgili olarak ödenen ve mukavelename, ilam veya kanun emrine dayanan tazminatların, ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilmektedir.

Öte yandan, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilebilmesi için yapılan genel giderlerin matrahtan indirilebilmesi için giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve bu giderlerin tevsik edici belgelere dayandırılarak (fatura, fatura yerine geçen vesikalar gibi) yasal kayıtlarda izlenmesi gerekmektedir.

İlgide kayıtlı özelge talebinizin ve özelge talep formu ekinde sunduğunuz sözleşmenin tetkikinden; Rize İli Çayeli İlçesi Madenli Beldesi mevkiinde bulunan binalarda, şirketinizce yürütülmekte olan madencilik faaliyetinden kaynaklanan hasarların oluştuğu iddiasını kabul etmediğiniz anlaşılmıştır.

Bu itibarla, özelge talep formunuz ekinde yer alan ve hasarlı bina malikleri ile şirketiniz arasında imza edilecek sözleşmeye istinaden söz konusu hasarlı binaların boşaltılması, yıkımı ve 10 yıl süre ile inşaat yapılmaması karşılığında, bina maliklerine yapılacak tedbir mahiyetindeki ödemelerin, gider olarak kurum kazancından indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985