2012-03-10
Yurtdışında mukim firmaya piyasada bulunmayan ve özel olarak hazırlatılan bilgisayar programı için ödenen bedel üzerinden vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
10.03.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.01.16.01.2011-3410-KV-36 |
KONU |
: |
Yurtdışında mukim firmaya piyasada bulunmayan ve özel olarak hazırlatılan bilgisayar programı için ödenen bedel üzerinden vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizde kullanmak üzere Alman … Marketing … firmasına 22.07.2011 tarihinde daha önce piyasada bulunmayan bilgisayar programı hazırlattığınızı ve bu program için Alman firmasına banka kanalı ile ödeme yaptığınızı belirterek söz konusu ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3. maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun birinci maddesinde sayılı kurumların kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden dar mükellefiyet esasında vergilendirileceği hükme bağlanmış ve üçüncü fıkrasında da dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar bentler halinde sayılmıştır.
Aynı Kanunun 30. maddesinde ise dar mükellefiyete tabi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiş olup; aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde serbest meslek kazançlarından, ikinci fıkrasında ise ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Öte yandan anılan maddenin sekizinci fıkrası ile Bakanlar Kuruluna bu maddede belirtilen vergi kesintisi oranlarını, gelir unsurları veya faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı belirleme, sıfıra kadar indirme ve belirtilen oranın iki katına kadar artırma konusunda yetki verilmiş olup bu yetkiye istinaden yayımlanan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinti oranı petrol arama faaliyeti dolayısıyla sağlanacak serbest meslek kazançlarından % 5, diğer serbest meslek kazançlarından % 20, ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden de % 20 olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan, Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 01.01.1990 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 31.12.1989 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak, söz konusu anlaşma 01.01.2011 tarihinden sonraki vergilendirme dönemleri için uygulanmamak üzere feshedilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, şirketinizde kullanmak üzere daha önce piyasada bulunmayan ve özel olarak hazırlattığınız bilgisayar programı için Almanya mukimi firmaya yapılan ödemelerin serbest meslek kazancı niteliği taşıması nedeniyle söz konusu ödemeler üzerinden % 20 oranında vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.