Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-02-21

Özel okul işletmeciliği kazanç istisnasında, faaliyete başlanılan tarih yerine daha sonraki bir tarihte başvuru yapılması halinde istisna hükümlerinin nasıl uygulanacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 21.02.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 5-656
KONU : Özel okul işletmeciliği kazanç istisnasında, faaliyete başlanılan tarih yerine daha sonraki bir tarihte başvuru yapılması halinde istisna hükümlerinin nasıl uygulanacağı hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz tarafından 5580 sayılı Özel Eğitim Kanununa tabi olarak özel okul işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz, bu faaliyete başladığınız dönemde Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendindeyer alan 5 yıllık özel eğitim kurumları kazanç istisnası için başvuruda bulunmadığınız belirtilerek, bahsi geçen istisna ile ilgili başvurunun okul faaliyete geçtikten bir yıl sonra yapılması durumunda uygulamanın ne şekilde olacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmakta olup, konuyla ilgili Başkanlığımız görüşleri aşağıdaki gibidir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre; okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okulları ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usuller çerçevesinde okulların ve rehabilitasyon merkezlerinin faaliyete geçtiği hesap döneminden itibaren beş hesap dönemi kurumlar vergisinden müstesnadır.

Aynı maddenin üçüncü fıkrasında da, iştirak hissesi alımıyla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlarının, istisna dışı kurum kazancından indirilmesi kabul edilmemiştir.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.10. Eğitim tesisleri ile rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlara ilişkin istisna" başlıklı söz konusu istisnanın uygulanmasına ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Anılan Tebliğin "5.10.2. Yararlanma koşulları" başlıklı bölümünün "5.10.2.1. Eğitim-öğretim kazançlarına ilişkin istisna" başlıklı alt bölümünde, özel eğitim ve öğretim kurumlarının söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için bu kurumların 01.01.2006 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerektiği ve istisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin faaliyete geçmelerini müteakiben Başkanlığımıza yazılı olarak başvurmaları gerektiği, istisna uygulaması ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle mükelleflere sonuçtan bilgi verileceği belirtilmiştir.

Bu kapsamda, istisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin Başkanlığımıza başvuruda bulunması gerekmekte olup, Milli Eğitim Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle yapılan değerlendirme sonucu istisna taleplerinin uygun bulunması halinde, faaliyete geçilen hesap döneminden itibaren beş hesap dönemi söz konusu istisnadan faydalanılabileceği yönünde mükellefe ve bağlı olduğu vergi dairesine bilgi verilmektedir.

Bu çerçevede, bahsi geçen istisna uygulaması ile ilgili olarak Başkanlığımıza başvurunun faaliyete geçtikten bir yıl sonra yapılması durumunda, istisna uygulaması uygun görüldüğü takdirde, geçmiş dönem için de istisnadan yararlanması gerekmektedir.

Öte yandan, kurumlar vergisinden istisna edilen söz konusu kazançlara ilişkin giderlerin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerden doğan zararların, istisna dışı kurum kazancından indirilmesi mümkün olmadığından, istisna uygulaması için bir yıl sonra başvurulsa dahi ilk yılda oluşan zararların diğer kazançlarınızdan indirimi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985