Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-01-18

Aktüeryal zincirleme merdiven metoduna göre hesaplanan muallak tazminat karşılıklarının vergi karşısındaki durumu Hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 18.01.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-8-25
KONU : Aktüeryal zincirleme merdiven metoduna göre hesaplanan muallak tazminat karşılıklarının vergi karşısındaki durumu Hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz tarafından aktüeryal zincirleme merdiven metodu kullanılmak suretiyle ilave olarak ayrılan ve sigorta mevzuatına göre gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedeli (IBNR) olarak tanımlanan karşılık tutarlarının kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı; indirim konusu yapılamayacaksa, indirilecek gider olarak dikkate alınmayacak kısmın kümülatif esasta mı yoksa branş bazında mı tespit edilmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde GVK.nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 8. maddesinde, sigorta ve reasürans şirketlerinde bilanço gününde hükmü devam eden sigorta sözleşmelerine ait olan teknik karşılıkların hasılattan indirim konusu yapabileceği hükmü yer almış ve bu kapsamda değerlendirilen muallak hasar ve tazminat karşılıklarının; tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş hasar ve tazminat bedelleri veya bu hesap yapılmamışsa hasar ve tazminatın ve bunlarla ilgili tüm masrafların tahmini değerleri ile gerçekleşmiş, ancak rapor edilmemiş hasar ve tazminat bedelleri ve bunlara ilişkin masraflardan, reasürör payı düşüldükten sonra kalan tutar ile saklama payına isabet eden muallak hasar karşılığı yeterlilik farklarından oluştuğu belirtilmiştir.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "8.6.1. Muallak hasar ve tazminat karşılıkları" başlıklı bölümünde;

"Diğer taraftan, 03.06.2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 16. maddesinde teknik karşılıklar yeniden düzenlenmiş bulunmaktadır. Sigorta mevzuatına göre belirlenen gerçekleşmiş ancak henüz rapor edilmemiş olan hasar ve tazminat bedelleri ile saklama payına isabet eden muallak hasar karşılığı yeterlilik farkları da muallak hasar ve tazminat karşılığı kapsamında indirim konusu yapılabilecektir. Ancak, aktüeryal zincirleme merdiven metodu kullanılmak suretiyle ilave olarak ayrılan ek karşılıkların gider olarak indirimi mümkün değildir."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş hasar ve tazminat bedelleri veya bu hesap yapılmamışsa hasar ve tazminatın ve bunlarla ilgili tüm masrafların tahmini değerleri ile gerçekleşmiş, ancak rapor edilmemiş hasar ve tazminat bedelleri ve bunlara ilişkin masraflardan, reasürör payı düşüldükten sonra kalan tutar ile saklama payına isabet eden muallak hasar karşılığı yeterlilik farkları hasılattan indirim konusu yapılabilecektir.

Ancak, aktüeryal zincirleme merdiven metodu kullanılmak suretiyle ilave olarak ayrılan ek karşılıkların gider olarak indirilmesi veya bu metod kullanılarak bir karşılaştırma yapılması sonucu bulunan farkların vergi matrahıyla ilişkilendirilmesi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985