2012-03-13
Belediye standında el dokumaları ile el emeği ürünlerin sergilenmesi ve satılması durumunda esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağı hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) |
|
|
TARİH |
: |
13.03.2012 |
SAYI |
: |
B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK-9-1020 |
KONU |
: |
Belediye standında el dokumaları ile el emeği ürünlerin sergilenmesi ve satılması durumunda esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağı hk. |
…
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formu ile vergi dairesine verilen dilekçede, … Belediyesinin sanatkarlara ayırmış olduğu stantların birinde, haftanın üç günü el emeğini öne çıkarmak ve tanıtmak amacıyla el dokumaları ile el emeği bir kaç ürünün sergilendiğini ve satışının yapıldığı belirterek, bu faaliyet nedeniyle esnaf muaflığından yararlanıp yararlanmayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı GVK.nun 9. maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş olup, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.
Aynı maddenin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde, "Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir." hükmü yer almakta olup, maddenin mülga ikinci fıkrasından sonra gelen üçüncü fıkrasında, ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanların esnaf muaflığından faydalanamayacakları açıklanmış, son fıkrasında da bu muaflığın GVK.nun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında, vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar ile tevkifata tabi tutulacak ödemeler belirtilmiş, 13 numaralı bendinde;
"Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden (2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca);
a. 9. maddenin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden % 2,
…"
oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, konuya ilişkin olarak … Vergi Dairesi Müdürlüğünce hakkınızda düzenlenen … tarihli yoklama fişlerinin tetkikinden, evinizde bulunan makinesiz ahşap tezgahta el emeği ile kumaş dokumacılığı, el emeğinizle lif, çanta gibi ürünler yaparak sattığınız, seri üretim imkanınızın olmadığı gibi alım satım faaliyetinizin de bulunmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Kanunun öngördüğü makine ve aletler dışında başka makine ve alet kullanmadan kendi el emeğiniz ile ürettiğiniz el dokumaları ve benzeri el emeği ürünleri, herhangi bir işyeri açmadan, pazar takibi yapmadan ve ticari, zirai, mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival, panayır gibi yerler haricinde belediyenin standında satmanız halinde, GVK.nun 9/6 maddesi uyarınca esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmakta olup, söz konusu ürünlerin 94. maddede sayılan kişi veya kuruluşlara satılması durumunda, bu satış karşılığında tarafınıza yapılacak ödemeler üzerinden anılan maddenin (13/a) bendi gereğince % 2 oranında gelir vergisi tevkifatının yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.