Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-02-23

Evde yapılan kek, börek, reçel gibi ürünlerin pazar tezgahında satılması durumunda vergilendirme hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 23.02.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 9-722
KONU : Evde yapılan kek, börek, reçel gibi ürünlerin pazar tezgahında satılması durumunda vergilendirme hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, evinizde kendi el emeği ile yaptığınız reçel, kek, börek gibi ürünleri "… Pazarı"da sattığınız belirtilerek, bu faaliyetiniz nedeniyle esnaf muaflığından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı GVK.nun 9. maddesinde "Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç)

6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.

Esnaf muaflığından faydalananlar faaliyetleri ile ilgili olarak satın aldıkları mallara ve giderlerine ilişkin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden aldıkları belgeleri saklamak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında, vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar ile tevkifata tabi tutulacak ödemeler belirtilmiş, 13 numaralı bendinde, esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden (2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca);

a. 9. maddenin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden % 2,

c. Diğer mal alımları için % 5,

oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, gerek özelge talep formu ve eki belgelerin incelenmesi, gerekse Başkanlığımızca yapılan araştırmalar neticesinde; evde yaptığınız el emeği ürünlerinin satışının yapıldığı yerin, … Belediyesi ve … Vakfı işbirliği ile açıldığı, bu yerde kadınların küçük stantlarda cüzi miktarda kira ödemesi yaparak ürettikleri ürünleri pazarladığı, esas amacın, kadınların evlerde ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomilerine katkı sağlayarak, ekonomik hayata katılımlarını sağlamak olduğu, satış yapılan yerin haftanın her günü değil, iki günü (Perşembe ve Cumartesi) açık olduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; evinizde ürettiğiniz ve … Pazarında bulunan startta sattığınız kek, pasta börek gibi ürünler nedeniyle, GVK.nun 9/1. maddesi uyarınca, erişte, tarhana ve reçel gibi ürünler nedeniyle 9/6. maddesi uyarınca esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmakta olup, söz konusu ürünler anılan Kanunun 94. maddesinde sayılan kişi veya kuruluşlara satılması durumunda, bu satış karşılığında yapılacak ödemeler üzerinden yukarıda belirtilen oranda gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985