Yazı fontu: Boyutu:
 

2012-02-23

Resimlerin açılan galeride yapılması ve satılması hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 23.02.2012
SAYI : B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-44-33
KONU : Resimlerin açılan galeride yapılması ve satılması hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … adresinde Mayıs ayı içerisinde resim galerisi açacağınızı, burada sadece resim çizip, çizmiş olduğunuz resimleri satacağınızı, işyerinizde başka ticari faaliyetinizin olmayacağını belirttiğiniz resim galerisi işletmesindeki resim çizim ve satış faaliyetinizin Gelir Vergisi, KDV, Vergi Usul ve diğer vergiler yönünden nasıl olacağını, vergiden muaf olup olmayacağınız konusunda bilgi istenilmektedir.

 

  • GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

193 sayılı GVK.nun 18. maddesinde; "Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur." hükmü yer almaktadır.

Yine aynı Kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında, vergi tevkifatı yapacaklar sayılmış olup, aynı maddenin 2/a bendinde de 18. madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden (2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince) % 17 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür.

Bu açıklamalara göre, yapmış olduğunuz resim çalışmalarının, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliği taşıdığının Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınacak yazı ile tevsik edilmesi halinde, açtığınız resim galerisinde sadece kendi eserlerinizin sergilenerek satılmasından elde edilecek hasılata münhasır olmak üzere GVK.nun 18. maddesinde yer alan istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, 224 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de, söz konusu istisna kapsamında bulunan çalışmalarınızın GVK.nun 94. maddesinin birinci fıkrasına istinaden tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlarca satın alınması halinde, tarafınıza yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı, istisna kapsamındaki, bu kazançlarınız için yıllık beyanname verilmeyeceği ve isteyenlerin defter tasdik ettirme ve tutma ile belge düzenleme zorunluluklarının bulunmadığı belirtilmiştir.

Bu çerçevede, söz konusu faaliyetinizi mutad meslek halinde ifa etmeniz ve istisna kapsamındaki eserlerinizi GVK.nun 94. maddesinde sayılanlar dışındakilere de satmanız halinde, 213 sayılı VUK.nun 153, 172, 210 ve 236. maddeleri uyarınca işe başlama bildiriminde bulunma, serbest meslek kazanç defteri tutma ve serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyetiniz bulunmaktadır.

 

    1. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

3065 sayılı KDVK.nun 1/1 maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 9/1 maddesinde; Mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği, hükmü yer almaktadır.

19 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile GVK.nun 18. maddesi kapsamında yapılan teslim ve hizmetlerin münhasıran, aynı Kanunun 94. maddesi kapsamında sayılan kişi ve kuruluşlara yapılması halinde verginin bu kişi ve kuruluşlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür.

Serbest meslek erbabının bu uygulamadan faydalanabilmesi için gerçek usulde katma değer vergisi mükellefiyetinin sadeceGVK.nun 18. maddesi kapsamına giren işlemlerden ibaret olması ve işlemlerin tamamının aynı Kanunun 94. maddesinde sayılan kişi ve kuruluşlara yapılması gerekmektedir. Söz konusu teslim ve hizmetlerin münhasıran GVK.nun 94. maddesinde sayılan kişi ve kuruluşlara yapılması halinde, katma değer vergisi bu kişi ve kuruluşlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.

Öte yandan, bu teslim ve hizmetlerin devamlılık arz edecek şekilde sürdürülmesi ya da 94. maddede sayılan kişi ve kuruluşlar yanında maddede yer almayanlara da yapılması durumunda bu uygulamadan faydalanamayacağı ve gerçek usulde katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirileceği tabiidir.

Buna göre, GVK.nun 18. maddesine göre istisna kapsamındaki resim çalışmalarınızı aynı Kanunun 94. maddesinde sayılan kişi ve kuruluşlara satılması halinde, bu kişi ve kuruluşlarca katma değer vergisinin sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi, bunlar dışındaki kişi ve kuruluşlara sürekli olarak satışını yapmanız halinde ise genel hükümler çerçevesinde gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmanız gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985