Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-04-08

Kalkınma ajanslarının yapmış olduğu sözleşmelerden dolayı karşı tarafın damga vergisi ödememesi durumunda sorumluluğu hk.


  T.C.
KÜTAHYA VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
.... KALKINMA AJANSI
 

 

  TARİH : 08.04.2013
SAYI : 61504625-20931/12460-9
KONU : Kalkınma ajanslarının yapmış olduğu sözleşmelerden dolayı karşı tarafın damga vergisi ödememesi durumunda sorumluluğu hk.

 

İLGİ: …

Sayı : 61504625-20931/12460-9 08.04.2013

Konu : Kalkınma ajanslarının yapmış olduğu sözleşmelerden dolayı karşı tarafın damga vergisi ödememesi durumunda sorumluluğu hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanuna tabi bir kamu kuruluşu olarak kurumunuzun sağladığı mali destekler için yapılan sözleşmelerden doğan damga vergisinin mükellefler tarafından ödenmemesi durumunda ajansınızın sorumluluğunun bulunup bulunmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu;3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu; 22 nci maddesinin (a) bendinde, Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisinin, ertesi ayın yirminci (371 Sıra No.'lu VUK Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirileceği ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödeneceği, 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında da, birden fazla kişi tarafından imza edilen kâğıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenlerin müteselsilen sorumlu olacağı, bunlar arasında vergiden müstesna olanların bulunmasının damga vergisinin noksan ödenmesini gerektirmeyeceği, damga vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kağıtlara ait verginin tamamının kişiler tarafından ödeneceği, ancak bu kâğıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumların müteselsilen sorumlu olacakları hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

16 ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğlerinde sürekli mükellefiyet tesis ettirecek olan kurum ve kuruluşlar belirtilmiş olup diğer kamu kurumları sürekli mükellefiyet tesis ettirecek kurumlar arasında sayılmıştır.

Ayrıca, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "4- Vergi ve cezada sorumluluk" başlıklı bölümünde; Damga Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası çerçevesinde, zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirenler için taraf oldukları işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin beyan ve ödenmesi bakımından sorumluluk getirildiği, buna göre, zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler ile diğer kişiler arasında düzenlenen ve damga vergisine tabi olan kâğıtlara ait verginin tamamının sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler tarafından Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirlenen süre içinde beyan edilip ödeneceği, verginin zamanında beyan edilip ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda, vergi, ceza ve ferilerinin işleme taraf olan ve damga vergisini sürekli makbuz verilmesi şekliyle ödemek zorunda olan mükelleflerden alınacağı, ancak, bu mükelleflerin vergi aslı için karşı tarafa rücu hakkının saklı olduğu açıklanmıştır.

Diğer taraftan, 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanununun 3 üncü maddesinde, ajansların, bölgeler esas alınarak, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacağı, tüzel kişiliği haiz ve bu Kanunla düzenlenmemiş bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tâbi olduğu; 26 ncı maddesinde ajansların; alacaklarının tahsili, taşınır ve taşınmaz mallarının alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları, proje ve faaliyet desteği kapsamında yapılacak işlemler ve düzenlenecek kağıtlar ile ilgili olarak damga vergisi, harç ve fondan; yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu hükme bağlanmıştır. Buna göre, 5449 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca, bu maddede sayılan işlemleri nedeniyle düzenlenecek kağıtlar yönünden Ajansınızın damga vergisi muafiyeti bulunmaktadır.

Buna göre, ajansınızın 5449 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca damga vergisi muafiyeti bulunmakla birlikte, 16 ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri hükümleri çerçevesinde sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeniz gerekmekte olup, taraf olduğunuz kağıtlara ilişkin damga vergisinin, kağıdın düzenlendiği tarih esas alınarak anılan Kanunun 22 nci maddesinin (a) bendinde belirtilen süre içerisinde damga vergisi beyannamesi ile beyan edilip makbuz mukabili ödenmesi ile ilgili sorumluluğu bulunmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu verginin ödenmemesi ya da noksan ödenmesi halinde, 488 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi uyarınca vergi ve cezanın tamamından ajansınızın müteselsilen sorumluluğu bulunduğu tabiidir.

 

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985