2013-10-25
Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki taşımacılık işlerinde transit beyanname kullanılması hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
25.10.2013 |
SAYI |
: |
85373914-130[53.01.37]-100 |
KONU |
: |
Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki taşımacılık işlerinde transit beyanname kullanılması hk. |
İLGİ: …
İlgi özelge talep formunuzda, firmanızın uluslararası kara taşımacılığı faaliyetinde bulunduğu belirtilerek, uluslararası kara taşımacılığı faaliyetinizle ilgili katma değer vergisi (KDV) iade taleplerinizde tevsik edici belge olarak transit beyannamenin kullanılıp kullanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
KDV Kanununun 14. maddesinin Bakanlar Kurulu'na verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24.12.1984 tarih ve 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla,
- Yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren,
- Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren,
- Yabancı bir ülkede başlayıp, Türkiye'den geçerek bir başka yabancı ülkede sona eren (transit), yük ve yolcu taşıma işlerinin tamamı katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu faaliyetleri nedeniyle yüklendikleri ancak indirim yoluyla gideremedikleri katma değer vergileri aynı kanunun 32 nci maddesine istinaden, 11, 24, 25, 33, 81 ve 91 Seri No.lu KDVK Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalar doğrultusunda bu işleri yapanlara iade edilmektedir.
Öte yandan, 08.08.2011 tarihinde yayımlanan 60 No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerine 06.03.2012 tarih, 61 No.lu Katma Değer Vergisi Sirküleri ile eklenen 3.4.3. bölümünde de belirtildiği üzere, 31.05.2002 tarih ve 24771 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği (mülga), 07.10.2009 tarih ve 27369 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliği (mer'i) ile yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, mer'i Gümrük Yönetmeliğinin geçici 2 nci maddesi uyarınca, özet beyan ve gümrük beyannamesine ilişkin olarak 01.01.2012 tarihine kadar mülga Gümrük Yönetmeliği hükümleri uygulanmaya devam edilmiştir.
Bu bakımdan, mülga Gümrük Yönetmeliğinde transit beyannamesinin kullanım yeri ile ilgili olarak "Transitte Kullanılacak Belgeler" başlıklı 232 nci maddesinde transit rejimine tabi eşyanın transit rejimi hükümleri çerçevesinde transit beyannamesi kapsamında taşınacağı belirtilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 230 uncu maddesinde ise transit rejimi ile ilgili olarak "İthalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın, gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bir noktadan diğerine taşınması, transit rejimi hükümlerine tabidir." şeklinde tanımlama yapılmış, 101 inci maddesinde de Türkiye Gümrük Bölgesinde bir yerden diğer bir yere transit rejiminde taşınan eşyaya uygulanacak hükümler belirtilmiştir.
Ayrıca mülga Gümrük Yönetmeliğinin 123 üncü maddesinde taşıma belgeleri sayılmış olup, kara taşımacılığı ile ilgili olarak "Kara nakliyatında taşıyıcılar tarafından konşimento yerine düzenlenen belgeye yük senedi (CMR) denilir." şeklinde açıklama yapılmıştır.
Bu çerçevede, firmanız tarafından transit beyanname ile belgelendirilen taşımacılık işlerinizin, taşınan yüklerin gümrük gözetimi altında yapılması ve Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işlerinden olması koşuluyla istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.