2013-08-27
Ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde indirimli teminat uygulamasının devam edip etmeyeceği hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
27.08.2013 |
SAYI |
: |
39044742-130-1353 |
KONU |
: |
Ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde indirimli teminat uygulamasının devam edip etmeyeceği hk. |
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; işletmenizin birden fazla ortaklı bir anonim veya limited şirkete dönüşmesi durumunda, sonraki şirketin önceki işletmenin devamı sayılarak ihracattan doğan KDV iadeleri için 2013 yılı başından itibaren indirimli teminat uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağı, yararlanılmayacak ise şirketin sermayedarlığının yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca sadece şahsınızdan oluşmasının bu durumu değiştirip değiştirmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80 inci maddesinin son fıkrasında, faaliyetine devam eden ticari bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticari işletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların ticari kazanç sayılacağı ve bunlara ticari kazanç hakkındaki hükümlerin uygulanacağı belirtilmiş, bu maddede geçen "elden çıkarma" deyiminin mal ve hakların satılmasını, bir ivaz karşılığında devir ve temlikini, trampa edilmesini, takasını, kamulaştırılmasını, devletleştirilmesini, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade ettiği yine aynı maddenin ikinci fıkrasında hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devralan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.) halinde değer artışı kazancı hesaplanmayacağı, vergileme yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu hükümlere göre, söz konusu ferdi işletmenin bilançosunun aktif ve pasifiyle bütün halinde sermaye şirkete devrolunması, devrolunan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen işletmenin ortaklarının şirketten devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermaye tutarında nama yazılı ortaklık payı alması durumunda bu devir nedeniyle değer artışı kazancı hesaplanmayacak ve vergileme yapılmayacaktır.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 1/1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler KDV'ye tabidir.
Aynı Kanunun 17/4-c maddesinde; Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ve Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemlerinin KDV'den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (2.1.2.2.) bölümünde indirimli teminat uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Buna göre, Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesi çerçevesinde ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi işlemi KDV Kanununun (17/4-c) maddesi gereğince KDV'den istisnadır.
Diğer taraftan, ferdi işletmenin bilançosunun aktif ve pasifiyle bir bütün halinde sermaye şirketine dönüşmesi, yeni şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi halinde yeni şirket ferdi işletmenin devamı niteliğinde olacağından, 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (2.1.2.2.) bölümündeki indirimli teminat uygulamasından yararlanma şartlarının da gerçekleşmiş olması halinde, ferdi işletmeden dönüşen sermaye şirketinin indirimli teminat uygulanmasından yararlanması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.