Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-08-02

Tevkifatlı olarak düzenlenecek faturaya borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile ne yazılması gerektiği


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 02.08.2013
SAYI : 93767041-130[9-2012/57]-149
KONU : Tevkifatlı olarak düzenlenecek faturaya borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile ne yazılması gerektiği

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Askerlik Şubesine personel taşıma hizmeti verdiğinizi, katma değer vergisi (KDV) tevkifatlı olarak düzenlediğiniz faturalarda ödenecek tutarı tevkifat düşülmüş miktar olarak yazdığınızı, ancak Askerlik Şubesinin ödenecek tutarı tevkifat düşülmemiş miktar olarak yazılmasını istediğini belirterek tevkifat uygulanmış faturanın nasıl düzenleneceği hususunda bilgi talep edilmektedir.

KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığına vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda yetki verilmiştir.

Bu yetkiye istinaden, 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 117Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile tevkifat yapacak kuruluşlar, tevkifat uygulanacak işlemler ve tevkifat oranları açıklanmıştır.

117 Seri No'lu KDV Genel Tebliğinin "Belge Düzeni" başlıklı (3.4.2) bölümünde;

"Tevkifata tabi işlemler dolayısıyla satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; "İşlem Bedeli, Hesaplanan KDV, Tevkifat Oranı, Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV Tutarı, Tevkifat Dahil Toplam Tutar ve Tevkifattan Sonra Tahsil Edilmesi Gereken Toplam Bedel (Tevkifat Hariç Toplam Tutar)" ayrıca gösterilecektir.

Bu fatura satıcı açısından, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV'ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır.

Faturaya, borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile tevkifattan sonra kalan tutar yazılacaktır.

Örnek:

KDV hariç 3.000 ¨ tutarındaki %18 oranında KDV'ye tabi bir işlem 5/10 oranında KDV tevkifatına tabidir. Bu işleme ait fatura aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.

açıklamalarına yer verilmiştir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Faturanın Tarifi" başlıklı 229 ncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan yada işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." denilmekte,

Mezkur Kanunun, "Faturanın Şekli" başlıklı 230 ncu maddesinde ise; "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

 

  1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

     

  2. sFaturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

     

  3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

     

  4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

     

  5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası. ... "

hükmü yer almaktadır.

Buna göre, tevkifatlı olarak düzenlenecek faturaya, borçlanılan miktar olarak rakam ve yazı ile tevkifattan sonra kalan tutarın yazılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985