2025-01-15
7538 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
7538 sayılı “Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 15.01.2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Buna göre;
1-Kanunun 1 inci maddesiyle, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 87 nci maddesi yürürlükten kaldırılmış olup, yapılan düzenleme sonucunda, II ve III üncü derece sakatlığı bulunan kimselerin emekli aylıklarının bağlanması için gerekli olan sigortalılık ve hizmet sürelerini belirleyen hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.
2- Kanunun 6 ncı maddesiyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesine eklenen bir fıkrayla, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılan uluslararası öğrenciler, bursluluk statüleri devam ettiği sürece genel sağlık sigortalısı sayılmış ve bunların genel sağlık sigortası primlerinin, asgari ücretin %4’ü olacağı öngörülmüştür.
3- Kanunun 8 inci maddesiyle, ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası kapsamına alınmalarına ilişkin hükümler düzenlenmektedir.
4- Sağlık hizmetlerinden şimdiye kadar 2 TL alınmakta olan katılım payı tutarı bundan böyle 20 TL’ye yükseltilmiş, ayrıca aile hekimlerince yazılan reçetelerle alınan ilaç kutularının sayısına göre alınmakta olan katılım tutarları yeniden belirlenmiştir.
5- Kanunun 10 ve 17 nci maddelerinde yapılan değişiklikle, özel sektöre ait işyerlerinde çalıştırılmakta olan sigortalılarla ilgili olarak uygulanmakta olan 5 puanlık prim indirimi 01.02.2025 tarihinden itibaren 4 puan olarak uygulanacak, ancak imalat sektöründe faaliyet gösterilen işyerlerinde 5 puanlık indirim uygulaması 31/12/2026 tarihine kadar devam edecektir. (Cumhurbaşkanı, bu maddenin uygulanma süresini 31/12/2027 tarihine kadar uzatmaya yetkili kılınmıştır) Öte yandan, Özel sektör işverenlerince yurt dışında çalıştırılmak üzere Kanunun 5/g maddesi kapsamında götürülen sigortalıların GSS primlerinin ödenmesinde uygulanmakta olan 5 puanlık indirimde herhangi bir değişiklik yapılmadığından, bu kapsamda şimdiye kadar uygulanmakta olan 5 puanlık indirim bundan sonra da devam edecektir.
6- Kanunun 11 inci maddesiyle, bazı kamu kurumlarınca ödenen primlerle ilgili düzenleme yapılmaktadır.
7-Kanunun 12. maddesiyle, 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamındaki sigortalılardan yaşlılık aylığı talebinde bulunanların Kanunun yürürlük tarihinden önceki hizmet sürelerine ilişkin aylıklarının hesabında, esas alınacak aylık bağlama oranı düzenlenmektedir.
8- Bilindiği gibi, bazı fakülte veya yüksek okullarda öğrenim gören öğrenciler, yetim aylığı almakta iken işyerlerinde sigortalı olarak çalışabilmektedirler. Kanunun 13 üncü maddesinde, bu öğrencilerin çalışmalarının, sigortalı sayılmalarına ve yetim aylıklarının bağlanmasına engel oluşturmayacağı veya kendilerine bağlanan yetim aylıklarının kesilmesini gerektirmediği hususunda düzenleme yapılmıştır.
9- Kanunun 14 üncü ve 15 inci maddelerinde, bazı engellilerin yaşlılık aylıklarına hak kazanabilmelerine ilişkin prim ödeme süreleri ve engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devamı hususunda düzenleme yapılmıştır.
10- Kanunun 16 ncı maddesiyle, tarımsal faaliyette bulunanların bildirim yükümlülüklerini yasal süresi dışında yapanlar için uygulanan idari para cezalarının, bu yükümlülüklerin 6 ay içinde yerine getirilmesi kaydıyla terkin edileceği öngörülmektedir.
11- Kanunun 18 ila 22 nci maddelerinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda bazı “Tanımlar” ve süreler konusunda değişiklikler yapılmıştır.
12- Yukarıda 5 inci maddede prim indirimi konusunda yapılan açıklama dışındaki diğer hükümler, kanunun yayımlandığı 15.01.2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250115-1.htm
Hadi EYCE
SGK Uzm.