Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-07-11

Yabancı bayraklı gemilere yapılan teslimlerle ilgili iade taleplerinde DAB aranılıp aranılmayacağı


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüiğü
 

 

  TARİH : 11.07.2013
SAYI : 39044742-KDV 12-1025
KONU : Yabancı bayraklı gemilere yapılan teslimlerle ilgili iade taleplerinde DAB aranılıp aranılmayacağı

 

İLGİ: …

İlgi özelge talep formunuzda, yabancı bayraklı gemilere verdiğiniz tadil, bakım, onarım hizmeti ile ilgili olarak yüklenilen vergilerin iadesinin talep edildiği belirtilerek döviz alım belgesi yerine banka döviz tevdiat hesabına gelen döviz bedellerine ilişkin alacak dekontlarının sunulmasının mümkün olup olmadığı hakkında görüş talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

1/1. maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

11/1-a maddesi ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiş, 12/2 nci maddesinde de bir hizmetin yurt dışındaki müşterilere yapılan hizmet sayılabilmesi için hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması ve hizmetten yurt dışında faydalanılması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Hizmet ihracatı istisnası uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise 60 No.lu KDV Sirküleri ile 26, 30 ve 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde belirlenmiştir.

Hizmet ihracında KDV istisnasının uygulanabilmesi için 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde sayılan aşağıdaki dört şartın birlikte gerçekleşmiş olması zorunludur;

 

  1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır,

     

  2. Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir,

     

  3. Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir,

     

  4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.

60 No.lu KDV Sirkülerinin 3.1.2. bölümünde, "Öte yandan, kabotaj hakkının düzenlendiği 20.04.1926 tarih ve 815 sayılı Kanunun 1 inci maddesi gereğince, yabancı bayraklı gemilerin Türkiye içinde taşıma yapma hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle, yabancı bayraklı gemilere yapılan tamir, bakım ve onarım hizmetlerinin "yurtdışındaki bir müşteriye""yurtdışında faydalanmak üzere yapılan" bir hizmet kabul edilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, yabancı bayraklı gemilere Türkiye'de ifa edilecek tadil, bakım, onarım hizmeti, 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirtilen şartlar mevcut olmak kaydıyla, KDV Kanununun 11/1-a ve 12/2 nci maddelerine göre hizmet ihracı kapsamında KDV'den istisna olacaktır."

açıklamaları yer almaktadır.

05.12.2009 tarihinde yayımlanan 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (B) bölümünde ise, KDV Kanununun 11/1-a ve 12/2 maddeleri ile konu hakkındaki açıklamaların yer aldığı yukarıda belirtilen KDV Genel Tebliğleri uyarınca, yurt dışındaki müşteriler için ifa edilen hizmetlerin, hizmetin ifa edildiği dönemde, bedelin döviz olarak Türkiye'ye gelmesi beklenilmeden ihracat istisnası kapsamında beyan edileceği; ancak, bu şekilde beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan vergilerin KDV Kanununun 32 nci maddesi kapsamında iadesinin, hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye gelmeden yerine getirilmeyeceği açıklanmıştır.

Buna göre, yukarıdaki esaslar çerçevesinde hizmet ihracatı istisnası kapsamında değerlendirilen işlemleriniz ile ilgili hizmet bedelinin bankalar aracılığıyla yurtdışından getirilerek döviz tevdiat hesaplarına alındığını gösteren alacak dekontlarının hizmet ihracında geçerli belge sayılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985