2021-08-20
İŞYERİNİN AYNI İL İÇİNDE FARKLI BİR ADRESE NAKLİ HALİNDE YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE DİKKAT!
18/8/2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılmış, ayrıca halen uygulanmasına devam edilen ve Tebliğ/Genelgelerle yapılmış bazı mevzuat düzenlemeleri de Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine aktarılmıştır.
Bu yazımızda işyerinin aynı il sınırları içinde farklı bir adrese nakli durumlarında Yönetmelikle yapılan değişiklik açıklanacaktır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Yönetmeliğinin 33. maddesine “ İşyerinin, gerek başka bir ildeki adrese nakledilmesi nedeniyle düzenlenen işyeri bildirgesine istinaden, gerekse aynı il içinde olmakla birlikte başka bir ünitenin görev alanındaki adrese nakledilmesi nedeniyle yapılan yazılı bildirim üzerine yeni işyeri dosyası tescil edilir.” İbarelerinin yer aldığı altıncı fıkra ilave edilmiştir.
Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4. maddesinde “Ünite” ibaresinin “m) Ünite: Merkezde daire başkanlığını, taşrada sosyal güvenlik il müdürlükleri ile sosyal güvenlik merkezlerini ifade eder.” şeklinde tanımlanmış olduğu dikkate alındığında, Yönetmelikte yapılan değişiklikle işyerinin aynı il içinde farklı bir sosyal güvenlik merkezine (SGM’ye) nakli durumunda yeni işyeri dosyası tescil edilmesi gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde sözkonusu değişiklik yapılmadan önce işyerinin aynı il içinde farklı bir SGM’nin sınırları içine giren adrese nakli halinde (İstanbul, Ankara, Kocaeli, Mersin ve Hatay illerinde farklı ANA SGM’lerin görev alına giren adrese nakli durumları hariç) nakil tarihinden itibaren 10 gün içinde eski ve yeni SGM’ye yapılacak başvuruya istinaden, eski sosyal güvenlik merkezince işyeri dosyası İl Müdürlüğünün bulunduğu SGM’ye transfer edilmekte, İl Müdürlüğünün bulunduğu SGM tarafından ilçe kodu ve adres değişikliği yapıldıktan sonra işyeri dosyası yeni SGM’ye transfer edilmekte idi.
Haliyle işyeri aynı il içinde başka bir SGM’nin sınırları içine giren bir adrese nakledilse bile yeni işyeri dosyası tescil edilmeyip, işlemler nakil sonrasında da eski işyeri dosyası üzerinden yürütülmekte idi.
İşyerinin aynı il sınırları içinde başka bir adrese nakli durumunda yeni işyeri dosyası tescil edilmesi durumu ise sadece İstanbul, Ankara, Kocaeli, Mersin ve Hatay illerinde ve farklı ANA SGM’lerin görev alına giren adrese nakli durumlarında yapıldığı için nispeten sınırlı sayıda yapılmakta idi.
Yönetmelik değişikliği öncesindeki mevcut uygulamada işyeri aynı il içinde başka bir SGM’nin sınırları içine giren adrese nakledilse bile yeni işyeri dosyası tescil edilmediği için yeni e-Sigorta şifresi alınmasına gerek olmadığı gibi, mevutta çalışan sigortalılar için işe giriş/işten ayrılış bildirimi yapılmasına ve 06111/17103/27103 gibi prim teşviklerden yararlanılan sigortalıların yeni işyeri dosyasına aktarılması gibi işlemlere de gerek kalmıyordu.
Yönetmelikte yapılan bu değişiklik sonrası işyerinin aynı il içinde nakli nedeniyle her durumda yeni işyeri dosyası tescil edildiği takdirde, hem eski dosyadan işten ayrılış bildirgesi verilip yeni dosyadan işe giriş bildirgesi verilmesi, hem 06111, 17103/27103 gibi teşviklerde sigortalıların yeni işyeri dosyasına aktarılması, hem de bu işlemlerin yapılabilmesi için yeni e-Sigorta kullanıcı kodu için bizzat yeni SGM’ye müracaat edilmesi gerekecektir.
İşverenlerce il içi adres değişikliğine sıklıkla gidildiği, değişiklik öncesindeki mevcut uygulamanın herhangi bir muvazaaya neden olmadığı ve işveren işlemlerinin yukarıda belirtilen bürokratik işlemlere gerek olmaksızın kısa sürede sonuçlandığı ortadadır.
Bu nedenle, Yönetmelik değişikliği sonrası aynı il içindeki adres değişikliklerinde yeni işyeri dosyası tescil edilmesinin herhangi bir fayda sağlamayacağı, bilakis işverenlerin ve SGK personelinin iş yükünü daha da artacağı düşünülmektedir.
Bu bağlamda, Yönetmelikte yapılan değişiklikte yer alan “başka bir ünitenin görev alanı” ibaresinin “başka bir ANA SGM’nin görev alanı” olarak değerlendirilmesinin olası sorunları ve gereksiz iş yükünü ortadan kaldıracağı düşünülmektedir.
Eyüp Sabri DEMİRCİ
Sosyal Güvenlik Danışmanı