2020-01-27
Belediye tarafından verilen tahsilat makbuzunun fatura yerine kullanılıp kullanılamayacağı.
TARİH |
: |
27.01.2020 |
SAYI |
: |
47285862-105[2017/12]-4308 |
KONU |
: |
Belediye tarafından verilen tahsilat makbuzunun fatura yerine kullanılıp kullanılamayacağı. |
İlgi: 15.12.2017 tarih ve 99066 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Aksu Vergi Dairesi Müdürlüğünün 691 004 1400 vergi kimlik numaralı mükellefi olarak Büyükşehir Belediyesine ait Ilıca Mahallesinde bulunan termal su kuyusundan kullanılan sıcak su bedelinin ödenmesi ile ilgili olarak belediye tarafından fatura yerine özelge ekinde sunulan resmi yazı ve eki termal su kullanım tablosu düzenlendiği, buna istinaden yapılan taksitli ödemeye karşılık Genel Tahsilat Makbuzu verildiği belirtilerek ekteki termal su kulanım bedeli tablosunun fatura yerine kullanılıp kullanılamayacağı ile indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.
Vergi Usul Kanunu Yönünden;
213 sayılı Vergi Usul Kanununun;
227. maddesinde, "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsiki mecburidir.",
229. maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."
hükümleri yer almaktadır.
Diğer taraftan, mezkûr Kanunun 230 ve müteakip maddelerinde vergi mükellefleri tarafından kullanılacak belgeler sayılmış olup, konuyla ilgili olarak yayımlanan 164 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; "... Genel ve Katma Bütçeli İdarelere, il özel İdarelerine, Belediyeler ve Köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinde tanımı yapılan Teşebbüs, Teşekkül, Kuruluş, Müessese, Bağlı Ortaklık, İştirak ve İşletmeler tasdik mecburiyetine tabi olmaksızın Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre yukarıda sayılan belgeleri düzenleyeceklerdir.
Ancak bu kuruluşlar kullanacakları belgelerin üzerine "Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir." ibaresini kaşe ile basacaklar veya matbaa baskısı ile belirteceklerdir." hükmü yer almaktadır.
Bu belgelerin düzenlenmesi sırasında Vergi Usul Kanunu Yönetmelik hükümlerine göre anlaşmalı matbaalara veya 164 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca notere tasdik ettirmeleri şartı aranmamakta, ancak düzenlenen belgede bulunması zorunlu asgari bilgilerin yer alması gerekmektedir.
Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmeliğin verdiği izin gereği bu tür belgeleri kullanan işletmelerden kurumlar vergisinden muaf olanların, kullanacakları belgelere "Kurumlar Vergisinden Muaftır" şerhi koymaları gerektiği 206 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Buna göre, Büyükşehir Belediyesi tarafından teslim edilen sıcak su teslimleri bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde ve devamlılık arz edecek şekilde yapılmasına bağlı olarak, söz konusu belediye bünyesinde oluşacak iktisadi işletme nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmesi halinde sıcak su teslimlerine ilişkin olarak oluşacak iktisadi işletme tarafından yukarıda belirtilen usuller çerçevesinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Kurumlar vergisi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyetin bulunmaması halinde ise, adı geçen Belediyenin katma değer vergisine tabi işlemleri ile ilgili olarak fatura düzenlemesi mümkün bulunmakta olup fatura düzenlenmemesi durumunda, bu işlemlerini tabi olduğu ilgili mevzuata göre geçerli olan ve faturada bulunması gerekli asgari bilgileri ihtiva eden bir belge düzenleyerek de tevsik etmesi mümkün bulunmaktadır.
Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları Yönünden;
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, ikinci fıkrasında ise safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde ise safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, maddenin (1). bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirilebileceği hükmü yer almaktadır.
Bir giderin kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olduğunun kabulü için; giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip olması, yapılan gider karşılığında gayrimaddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve bu giderlerin işletme adına düzenlenecek Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun tevsik edici belgelerle belgelendirilerek yasal kayıtlarda izlenmesi gerekmektedir.
Bu mahiyette olmayan giderlerin kurum kazancının tespitinde genel gider olarak indirim konusu yapılabilmesi mümkün değildir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, şirketinizin faaliyetinde kullanılan sıcak suya ilişkin olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ödenen tutarların, Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun tevsik edici belgelerle belgelendirilmesi kaydıyla kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden;
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
1/1. maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,
10/g maddesinde, su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtım veya kullanımlarında bunların bedellerinin tahakkuk ettirilmesi ile vergiyi doğuran olayın gerçekleşeceği,
29/1. maddesinde; mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV'yi indirebilecekleri,
29/3. maddesinde, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,
30/d maddesinde; Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirilemeyeceği,
34/1. maddesinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV'nin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği,
53. maddesinde de bu Kanunda geçen fatura ve benzeri vesikalar tabirinin Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade ettiği
hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yapılan hüküm ve açıklamalara göre, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki iktisadi işletmenin sıcak su teslimlerine ilişkin düzenlenecek faturada gösterilen tutarın indirime konu edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.