2020-08-12
Yurt dışı mukimi firmalara verilen tedarikçi bulma, tedarikçi geliştirme ve tedarikçi denetleme hizmetlerinden elde edilen kazancın indirim konusu yapılıp yapılamacayağı
|
TARİH |
: |
12.08.2020 |
SAYI |
: |
17192610-120[GV-19-8]-E.114286 |
KONU |
: |
Yurt dışı mukimi firmalara verilen tedarikçi bulma, tedarikçi geliştirme ve tedarikçi denetleme hizmetlerinden elde edilen kazancın indirim konusu yapılıp yapılamacayağı |
İlgi: ...
a. 25.01.2019 tarihli özelge talep formunuz.
b. 29.01.2019 tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve dilekçenin incelenmesinden, yurt dışında mukim firmaya tedarikçi bulma, tedarikçi geliştirme ve tedarikçi denetleme alanlarında danışmanlık hizmeti verdiğiniz anlaşılmış olup, söz konusu hizmetler nedeniyle elde edilecek kazancın %50'sinin Gelir Vergisi Kanununun 89. maddesi kapsamında indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Diğer indirimler" başlıklı 89. maddesinin (1) numaralı fıkrasının 13. bendinde; "Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları ve kazanç tutarları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir."
hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, kurumlar vergisi mükellefleri için de paralel düzenleme Kurumlar Vergisi Kanununda yapılmış olup, konuyla ilgili açıklamalara 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yer verilmiştir.
Söz konusu tebliğin, "10.5.2.2. Hizmetin, Türkiye'den münhasıran yurt dışı mukimi kişi ve/veya kurum için yapılmış olması" başlıklı bölümünde;
Mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmetlerinin, Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara verilmesi gerektiği, söz konusu hizmetlerin fiilen verilmesi gerektiği, bu alanlarda sunulan asistanlık, danışmanlık ve aracılık gibi hizmetlerin bu kapsamda değerlendirilmesinin mümkün olmadığı açıklanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, anılan bent hükmü kapsamında gerçekleştirilecek hizmetlerin sunulmasından elde edilecek kazancın %50'sinin, gelir vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek suretiyle indirim konusu yapılması mümkün bulunmakta olup, tedarikçi bulma, tedarikçi geliştirme ve tedarikçi denetleme gibi hizmetler danışmanlık kapsamında değerlendirildiğinden ve tarafınızca verilen danışmanlık hizmeti Gelir Vergisi Kanununun 89. maddesinin (1). fıkrasının 13. bendi kapsamında sunulan bir hizmet olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu faaliyetlerden elde elde edilen kazancın indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.