2020-06-15
Belli para ihtiva etmeyen kağıtlarda DV.
TARİH |
: |
15.06.2020 |
SAYI |
: |
17192610-155[ÖZG-18-54]-E.78717 |
KONU |
: |
Belli para ihtiva etmeyen kağıtlarda DV. |
İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Şirketiniz ile işveren firma
A.Ş. arasında
/
/2015 tarihinde imzalanan "
Yapım Sözleşmesi"nde işin kapsam, mahiyet ve tutarlarında kesin bir saptama olmadığı ve işin ilerleyişine göre değişiklik olacağı için parasal değer belirlenmediğinden damga vergisi matrahını oluşturan bir tutara sözleşme üzerinde yer verilmediği ve damga vergisi ödenmediği belirtilerek, sözleşmede parasal değer bulunmaması nedeniyle işin yapımı sonucunda düzenlenen fatura ve geçici kabul tutanağına istinaden damga vergisi ödenmesinin gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4. maddesinde bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı verginin bulunacağı, kağıtların mahiyetinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 10. maddesinde de damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas alınacağı hükme bağlanmıştır.
Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, sözleşmenin düzenlendiği tarihte; belli parayı ihtiva etmesi veya kağıdın eklerinde belli paranın tespitine imkan veren donelerin var olması veyahut atıf yapılan başka bir kağıttan belli paranın bulunabilmesi halinde, kağıdın (sözleşmenin) bu tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, düzenlendiği anda belli parayı ihtiva etmediğinden damga vergisine konu teşkil etmeyen kağıtlara ilişkin olarak; kağıda ait belli parayı gösteren ve ilk kağıda atıf yapan yeni bir kâğıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıt damga vergisine tabi tutulacaktır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ilgide kayıtlı özelge talep formunuz eklerinin incelenmesinden;
- "Kısmi İnşaat İşleri Yapım Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, Şirketiniz ile
San. ve Tic. A.Ş. arasında
/
/2015 tarihinde düzenlendiği, hesaplanabilir bir bedel ihtiva etmediği,
- "Yapım İşleri Geçici Kabul Tutanağı" başlıklı kağıdın, Şirketiniz ile
San. ve Tic. A.Ş. arasında
/
/2016 tarihinde düzenlendiği,
/
/2015 tarihli sözleşmeye atıf yapılmakla birlikte söz konusu tutanağın belli para ihtiva etmediği
anlaşıldığından söz konusu kağıtlardan damga vergisinin aranılmaması gerekmektedir.
Diğer taraftan, özelge talep formunuz eki faturalar ve hakediş raporu başlıklı kağıtlarda,
/
/2015 tarihli sözleşmeye herhangi bir atıf bulunmadığı dikkate alındığında, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda sayılan kağıtlar arasında yer almayan söz konusu kağıtlardan damga vergisi aranılmayacaktır.
Ancak, sözleşme konusu iş ile ilgili olarak bedelin sözleşme düzenlendikten sonra belirlenerek sözleşmeye şerh konulması ya da kağıda ait belli parayı gösteren ve ilk kağıda atıf yapan yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıdın/şerhin düzenlendiği tarih itibarıyla damga vergisine tabi tutulacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.