Yazı fontu: Boyutu:
 

2019-12-03

SMMM ruhsatı olup, farklı bir serbest meslek icrasında defter beyan sisteminin kullanılması


  TARİH : 03.12.2019
SAYI : 61504625-205-E.59274
KONU : SMMM ruhsatı olup, farklı bir serbest meslek icrasında defter beyan sisteminin kullanılması

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesi neticesinde, SMMM ruhsatınızın olduğu fakat gayrimenkul değerleme uzmanlığı işi yaptığınız, serbest meslek defteri tuttuğunuz, beyannamelerinizi kendiniz imzalayıp defter beyan sistemi ile gönderip gönderemeyeceğiniz, büronuz olmaksızın başka bir ticari faaliyet ya da şirket ortağı olmanız durumunda şirket defterini tutup tutamayacağınız, hususunda görüş talep etmektesiniz.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlere beyanname gönderme yetkisi verilmiştir.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığının 15.11.2007 tarih ve 7044-184/101429 ve 101430 sayılı genel yazılarda, "... 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak, gelir getirici faaliyette bulunanlara, elektronik ortamda verilmesi gereken kendi beyannamelerini elektronik ortamda vergi dairesine verebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmesi uygun görülmüştür.

Bu mükelleflerin e-beyanname uygulamasından yararlanabilmeleri için, örneği 340 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde (Ek: 1) yer alan "Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi'ni doldurarak, bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat etmeleri ve buradan kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları yeterlidir.

Ancak, 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyenler, oda kayıt belgesinin tasdikli bir örneğini dilekçe ekinde ilgili vergi dairesine "Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi" ile birlikte vereceklerdir.

Bu şekilde talepte bulunan mükelleflere, bağlı bulundukları vergi dairesince 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslar doğrultusunda kullanıcı kodu, parola ve şifre teslim edilecektir." açıklamaları yapılmıştır.

Bunun yanı sıra, Serbest Muhasebeci Malı Müşavir ve Yeminlı Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Ticari Faaliyette Bulunamama" başlıklı 43. maddesinde, "Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmazlar. Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar." düzenlemesi yapılmıştır.

Bu bağlamda, serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyetini icra etmeksizin gayrimenkul değerleme uzmanlığı faaliyeti gibi gelir getirici bir faaliyette bulunmanız halinde, esas itibariyle, kendi beyannamelerinizi gönderebilmeniz mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 17.12.2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Defter-Beyan Sisteminin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter-Beyan Sistemi bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

Söz konusu Tebliğin "Sistemi kullanma yetkisi" başlıklı 13. maddesinde; "(1) Defter-Beyan Sistemi üzerinden defter tutma, beyanname ve bildirim gönderebilme işlemleri, 3568 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat düzenlemeleri uyarınca vergi beyannamelerini meslek mensuplarına;

a. İmzalatmak zorunda olan mükelleflerden,

• Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları tarafından,

• Diğerleri için meslek mensupları tarafından

b. İmzalatma yükümlülüğü olmayan mükelleflerden,

• Kendisine elektronik beyanname gönderebilmek için kullanıcı kodu, parola ve şifre verilenlerin kendileri veya meslek mensupları ya da basit usule tabi olan mükellefler açısından bağlı oldukları meslek odaları tarafından,

• Diğerleri için meslek mensupları ya da basit usule tabi olan mükellefler açısından bağlı oldukları meslek odaları tarafından,

yapılabilecektir.

..." ifadeleri yer almaktadır.

Bunun yanı sıra, sicil kayıtlarınızdaki bilgilere göre, 09.02.2018 tarihi itibarıyla faaliyet konunuzun "683102- Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan gayrimenkul danışmanlık ve ekspertiz faaliyetleri" olduğu anlaşılmaktadır.

Buna göre, 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak, gelir getirici faaliyette bulunanlara, elektronik ortamda verilmesi gereken kendi beyannamelerini elektronik ortamda vergi dairesine verebilmesi mezkûr genel yazı ile uygun görüldüğünden, bu durumdaki mükelleflere "Faal olmayan meslek mensubu" grubundan kullanıcı kodu, parola ve şifre verilmesine bağlı olarak, bunların Defter-Beyan Sistemini sadece kendi işlemlerini yapmak üzere kullanabilmeleri mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985