2020-01-22
Yüzer duba alımında ihale kararı ve sözleşme damga vergisi
TARİH |
: |
22.01.2020 |
SAYI |
: |
66813766-155[1-2016-47]-33571 |
KONU |
: |
Yüzer duba alımında ihale kararı ve sözleşme damga vergisi |
İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Belediyeniz tarafından ihalesi gerçekleştirilen "Yüzer Duba Satın Alınması" işinin
San. Tic. A.Ş. uhdesinde kaldığı, 09.08.2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29. maddesiyle, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümüne eklenen (49) numaralı fıkraya göre ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden istisna olup olmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1'inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8'inci maddesinde, bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9'uncu maddesinde, Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (09.08.2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6728 sayılı Kanunun 28'inci maddesi ile eklenen) A/9 fıkrasında, resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları ihalelerde, ihaleyi yapan idare ile düzenlenen sözleşmelerin; "II.Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2'nci fıkrasında İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğine haiz kurumların her türlü ihale kararlarının nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükmüne yer verilmiştir.
488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümüne 6728 sayılı Kanunla eklenen ve 09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren (49) numaralı fıkrada ise "Her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kâğıtlar"ın damga vergisinden istisna olacağı hükme bağlanmıştır.
Konuyla ilgili olarak, 29.09.2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 60 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 9'uncu maddesinin onbirinci fıkrasının (f) bendinde, "(49) numaralı fıkra kapsamında; ülkemiz tersanelerinde her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası uygulanacaktır." şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 6728 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden itibaren ülkemiz tersanelerinde her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası uygulanması mümkün olup, bunun dışındaki kağıtlara ve bu işle ilgili olsa dahi 6728 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden (09.08.2016) önce düzenlenen kağıtlara söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir.
Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 4. maddesinde, Kanunun uygulanmasındaki tanımlara yer verilmiş olup, mal tanımının, satın alınan her türlü ihtiyaç maddeleri ile taşınır ve taşınmaz mal ve hakları ihtiva ettiği hüküm altına alınmıştır.
04.03.2009 tarihli ve 27159 sayılı mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 3. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde, 4734 sayılı Kanunun 4. maddesinde yapılan tanımlamalara ek olarak "Özel imalat"ın, "Piyasada hazır halde alınıp satılmayan, projelendirme veya bir talep üzerine üretimi yapılacak olan, özel ihtisas ve üretim tekniği gerektiren işleri," ifade edeceği; 7'nci maddesinin dördüncü fıkrasında ise "Özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde; işçilik, malzeme ve alımla ilgili diğer hususlar dikkate alınarak yaklaşık maliyet hesaplanır. İdare tarafından ihale konusu malın üretimi için yükleniciye verilecek malzeme ve ekipmanlar yaklaşık maliyetin hesaplanmasında dikkate alınmaz." açıklamalarına yer verilmiştir.
Öte yandan, 07.11.2015 tarihli ve 29525 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gemi ve Su Araçlarının İnşa, Tadilat ve Bakım-Onarım Yönetmeliğinin 5'inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, yurt içinde veya serbest bölgelerde yeni inşa veya tadilat yapılacak Türk Bayraklı olan gemi ve su araçlarından;
a. Tam boyu 12 metre ve üzerindeki,
b. Boyuna bakılmaksızın yolcu kapasitesi 12 kişiden fazla olan,
c. Tam boyu 12 metreden küçük olup, tadilat sonucunda tam boyu 12 metre ve üzerine çıkan,
ç. Kapasite artırımı sonucunda yolcu kapasitesi 12 kişiyi geçen,
gemi ve su araçlarının inşa veya tadilatına başlamak için, gemi ve su aracı sahibi veya temsilcisinin, Liman Başkanlığından izin alacağı; aynı maddenin (3) numaralı fıkrasında ise tüm gemi ve su araçlarının inşa ve tadilatlarının tesiste yapılacağı ve bilgileri tesis sahibi veya temsilcisi tarafından Gemi Sanayi Veri Tabanı Programı (GSVP)'ye girileceği, askeri tesiste yapılan sivil gemi ve su araçlarına ait bilgilerin Liman Başkanlığına bildirileceği ve GSVP'ye girişlerinin Liman Başkanlığı tarafından yapılacağı hususları belirlenmiştir.
Bu kapsamda, özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Belediyeniz Satınalma Dairesi Başkanlığı tarafından "Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğüne Yüzer Duba Satın Alınması" işine ilişkin ihale kararının
/
/2016 tarihinde onaylandığı, Belediyeniz Ulaşım Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile
San. Tic. A.Ş arasında düzenlenen sözleşmenin ise
/
/2016 tarihinde imzalandığı, sözleşmenin 30.1 maddesinde "Dubanın inşasına başlamadan önce teknik şartnamenin 7.2. maddesinde belirtilen plan, resim, proje ve hesaplardan ikişer kopyayı yüklenici idarenin onayına sunacaktır. Dubanın inşasına idarenin ve klas kuruluşunun onayı olmadan başlanmayacaktır. Teknik şartnamede muayene ve kabulde verilmesi istenen belgeler muayene ve kabul komisyonuna verilecektir." belirlemelerine yer verildiği anlaşılmaktadır.
Buna göre, Belediyeniz Satınalma Dairesi Başkanlığı tarafından alınan ihale kararının, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/49 numaralı fıkrasının yürürlük tarihi olan 09.08.2016 tarihinden önce (01.08.2016 tarihinde) düzenlendiği dikkate alındığında, ihale kararına söz konusu fıkra kapsamında istisna uygulanması mümkün değildir.
Ancak, 4734 sayılı Kanuna göre özel imalat gerektiren işlerin mal alımı yöntemi ile ihale edilebildiği dikkate alındığında, Belediyeniz tarafından ihalesi yapılan 2016/
ihale kayıt numaralı "Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğüne Yüzer Duba Satın Alınması İşi"nin
San. Tic. A.Ş. tarafından inşa edilmek suretiyle satışına ilişkin olması ve özel imalat gerektirmesi halinde, gemi inşa izinlerinin anılan firma adına düzenlendiğinin yetkili izin kuruluşundan alınacak bir yazı ile tevsiki koşuluyla, 09.08.2016 tarihinden sonra (
/
/2016 tarihinde) düzenlen söz konusu işe ilişkin sözleşmeye 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/49. fıkrası kapsamında istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.