Yazı fontu: Boyutu:
 

2020-01-21

Kira sertifikası ihracına yönelik olarak düzenlenen rehin sözleşmesinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı


TARİH : 21.01.2020
SAYI : 97895701-155[2018/280]-E.75481
KONU : Kira sertifikası ihracına yönelik olarak düzenlenen rehin sözleşmesinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Şirketinizin Sermaye Piyasası Kurulunun 07.06.2018 tarihli ve 28670 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Seri III-61.1 Kira Sertifikaları Tebliği" kapsamında kaynak kuruluş şirketlere kira sertifikası ihracı yaptığı, kira sertifikası ihracına dayanak teşkil eden, kira sertifikasının ödenmesinin garanti ve teminatını teşkil etmek amacıyla Şirketiniz ile … San. ve Tic. A.Ş. arasında noterde düzenlenen "Araç/Taşıt Rehin Sözleşmesi"nin damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hakkında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 9. maddesinde ise bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar: " başlıklı bölümünün (41) numaralı fıkrasında, kira sertifikası ihracına dayanak teşkil eden her türlü varlık ve hakların devri, alımı, satımı, kiralanması, vekaleten yönetimi, kira sertifikası ihracı amacıyla bir ortak girişime ortak olunması, iş sahibi sıfatıyla bir eser veya işin yaptırılması ve bu iş veya eserin kiralanması veya satılması nedeniyle düzenlenen kağıtlar ile kira sertifikaları ve kira sertifikası ödemelerine ilişkin her türlü garanti ve teminatlar için düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 60 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "İstisnalara ilişkin düzenlemeler" başlıklı 9. maddesinin (10) numaralı fıkrasında, "6728 sayılı Kanunun 29/c-9 maddesiyle 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (41) numaralı fıkrası, "Kira sertifikası ihracına dayanak teşkil eden her türlü varlık ve hakların devri, alımı, satımı, kiralanması, vekaleten yönetimi, kira sertifikası ihracı amacıyla bir ortak girişime ortak olunması, iş sahibi sıfatıyla bir eser veya işin yaptırılması ve bu iş veya eserin kiralanması veya satılması nedeniyle düzenlenen kağıtlar ile kira sertifikaları ve kira sertifikası ödemelerine ilişkin her türlü garanti ve teminatlar için düzenlenen kağıtlar." şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre, sahipliğe dayalı kira sertifikasının yanı sıra Sermeye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen yönetim sözleşmesine, vadeli alım satım dahil alım satıma, ortaklığa, eser sözleşmesine dayalı farklı kira sertifikası türlerine göre düzenlenen kağıtlar ve kira sertifikaları ödemeleri ile bunların teminatlarına ilişkin olarak düzenlenen her türlü kağıda damga vergisi istisnası uygulanacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

Ayrıca, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38. maddesinde, noter işlemlerinden bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harcına tabi olduğu, birden fazla nüsha olarak düzenlenen muayyen bir bedeli ihtiva eden kağıtlarla ilgili nispi harca tabi işlemlerden sadece bir nüsha için harç alınacağı; 41. maddesinde, noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden harç alınacağı; 123. maddesinin 6728 sayılı Kanunla değişik dördüncü fıkrasında, kira sertifikası ihracına dayanak teşkil eden her türlü varlık ve hakların; devri, alımı, satımı, kiralanması, vekaleten yönetimi, kira sertifikası ihracı amacıyla bir ortak girişime ortak olunması, iş sahibi sıfatıyla bir eser veya işin yaptırılması ve bu iş veya eserin kiralanması veya satılması ile bu işlemlere bağlı olarak yapılan her türlü teminat, ipotek ve benzeri işlemlerin, bu Kanunda yazılı harçlardan müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 77 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinin "492 sayılı Harçlar Kanununda yapılan değişiklikler" başlıklı 3. maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendinde, "Sermaye Piyasası Kurulunun düzenlemeleri çerçevesinde, sahipliğe dayalı kira sertifikalarının yanı sıra yönetim sözleşmesine, vadeli alım satım dahil alım satıma, ortaklığa, eser sözleşmesine dayalı farklı kira sertifikası türlerine ilişkin işlemler ile bu işlemlere bağlı olarak yapılan her türlü teminat, ipotek ve benzeri işlemler harçlardan istisna olacaktır." şeklinde açıklama yapılmıştır.

Bu çerçevede, Şirketiniz ile … San. ve Tic. A.Ş. arasında düzenlenen …/…/2018 tarihli "Araç/Taşıt Rehni Sözleşmesi"nin incelenmesinden, işbu sözleşmenin taraflar arasında akdedilmiş bilcümle sözleşmelerin (Varlık Kiralama Şirketi İhraca Aracılık Sözleşmesi ve eklerinin) eki ve ayrılmaz parçası olduğu; rehin tutarının … TL olduğu; "Amaç" başlıklı maddesinde ise "İşbu sözleşme Rehneden/Borçlunun, Rehin Alan/Alacaklıya karşı Sermaye Piyasası Kurulunun 21.04.2017 tarih ve 18/604 sayılı kararı ile onaylanmış olan kira serti fikası ihracından kaynaklanan ana para, geri ödemeleri ve kira sertifikası ihracından kaynaklanan doğmuş ve bundan sonra doğacak bilcümle borçlarının teminatını teşkil etmek üzere Rehneden/Borçlu işbu sözleşmenin ekinde yer alan listede plakası, markası, modeli, motor ve şasi numaraları belirlenen sicile tescilli araçların ve buna bağlı hakların rehin, temlik ve teslimi için tanzim ve imza edilmiştir." belirlemelerine yer verildiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Şirketiniz ile … San. ve Tic. A.Ş. arasında noterde düzenlenen "Araç/Taşıt Rehin Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, kira sertifikası ihracına ilişkin işlemler nedeniyle Şirketinize karşı doğmuş ve/veya doğacak borçların teminatını teşkil etmesi kaydıyla, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/41. fıkrası kapsamında damga vergisinden ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 123. maddesi kapsamında noter harcından istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985