Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-07-02

Öğrenci Servis Taşımacılığı yanında canlı hayvan yükleme boşaltma işinin yapılması halinde defter tutma haddinin nasıl belirleneceği ile canlı hayvan yükleme ve boşaltma işinin KDV Tevkifatına Tabi Olup Olmayacağı hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
 

 

  TARİH : 02.07.2013
SAYI : 41931384-105[177-2012-46]-24
KONU : Öğrenci Servis Taşımacılığı yanında canlı hayvan yükleme boşaltma işinin yapılması halinde defter tutma haddinin nasıl belirleneceği ile canlı hayvan yükleme ve boşaltma işinin KDV Tevkifatına Tabi Olup Olmayacağı hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı başvurunuzda, basit usule tabi olarak öğrenci servis taşımacılığı faaliyetinde bulunurken, faaliyetinize ilave olarak 31.08.2012 tarihinde tavuk kümeslerine "canlı hayvan yükleme" (işgücü temini) işine de başladığınız, kendi isteğinizle işletme hesabı esasına tabi olarak gerçek usulde vergi mükellefiyetinizi tescil ettirdiğiniz, "canlı hayvan yükleme hizmeti" faaliyetinizle ilgili çalıştırdığınız işçilerin hizmetin ifası esnasındaki yeme, içme, nakil (kendi aracınızla) gibi masrafları ile her türlü sevk ve idaresinin tarafınıza ait olduğu, ancak bazı müşterilerinizin sadece işgücü temini istediği ve işyerinizde sigortalı olan işçilerinizin yeme, içme vb. masrafları dahil her türlü sevk ve idaresini kendi inisiyatifine aldığı belirtilerek,

 

  1. 2012 dönem sonunda bilanço esasına göre defter tutma hadlerinin hesabında basit usule tabi olunan dönemin mi yoksa işletme esasına tabi olunan dönemin mi gayr-i safi hasılatının dikkate alınacağı,

     

  2. İşyerinizde sigortalı işçilerin canlı tavuk yükleme-boşaltma hizmetini ifa ederken bazı müşterilerinizin masrafları üstlenmesi ve sevk ve idaresini kendi inisiyatifine alması halinde söz konusu hizmetin KDV tevkifatına tabi tutulup tutulmayacağı

hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Vergi Usul Kanunu Açısından:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesinde, defterlerin hesap dönemi itibarıyla tutulacağı, kayıtların her hesap dönemi sonunda kapatılıp ertesi dönem başında yeniden açılacağı, hesap döneminin normal olarak takvim yılı olduğu hükmü yer almıştır. Aynı kanunun 176 ve izleyen maddelerinde defter tutma ile ilgili hükümlere yer verilmiş ve defter tutma bakımından mükellefler birinci ve ikinci sınıf tüccarlar olmak üzere ikiye ayrılmış; birinci sınıf tüccarların bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarların ise işletme hesabı esasına göre defter tutacakları belirtilmiştir.

Anılan Kanunun 177 nci maddesinde, birinci sınıfa dahil tüccarlar belirtilmiş olup, "İkinci Sınıf Tüccarlar" başlıklı 178 inci maddesinde;"Aşağıda yazılı tüccarlar ikinci sınıfa dahildirler:

 

  1. 177 nci maddede yazılı olanların dışında kalanlar;

     

  2. Kurumlar vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler.

Yeniden işe başlayan tüccarlar yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar ikinci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler." hükmüne yer verilmiştir.

Mezkur Kanunun 179 uncu maddesinde birinci sınıftan ikinci sınıfa geçişe, 180 inci maddesinde ise ikinci sınıftan birinci sınıfa geçişe ilişkin şartlar belirlenerek, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak sınıf değiştirileceği, 181 inci maddesindeise ikinci sınıf tüccarlardan dileyenlerin, bilanço esasına göre defter tutabileceği, bu suretle birinci sınıfa dahil olanlar hakkında da 180 inci madde hükümlerinin cari olacağı hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, iş hacmi bakımından ikinci sınıfa dahil bulunan mükelleflerin, kendi istekleri ile birinci sınıfa geçebilmeleri ve bilanço esasına göre defter tutabilmeleri ancak, içinde bulunulan hesap dönemini takip eden hesap döneminin başından başlamak şartıyla mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla, 2013 yılında tutulacak defterlerin tayininde dikkate alınacak hadlerin belirlenmesinde, 2012 yılında gerçek usule göre defter tutulan döneme ilişkin gayri safi iş hasılatının dikkate alınması gerekmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından:

KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan ve 01.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere;

 

  1. KDV mükellefleri,

     

  2. Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)

sorumlu tutulmuş; (3.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler sayılmıştır.

Söz konusu Tebliğin; "3.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.

Öte yandan; 63 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde; gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin edebildikleri; bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde; temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması; temin edilen elemanların (üretim safhalarından herhangi birinde çalıştırılsa dahi), hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması halinde tevkifat uygulanacağı belirtilmiş ve uygulamada karşılaşılabilecek durumlara ilişkin örneklere yer verilmiştir.

Buna göre, müşterilerinize verdiğiniz canlı tavuk yükleme-boşaltma hizmetinin, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü olmaksızın yerine getirilebilmesi mümkün olmadığından, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde sayılanlara yapılması halinde bu hizmet işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilecek ve hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV alıcılar tarafından 9/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985