Yazı fontu: Boyutu:
 

2014-09-17

BORCUNUZ OLMASADA PRİM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANIYORSANIZ YAPILANDIRMA BAŞVURUSUNDA BULUNMAYI İHMAL ETMEYİN


Bir an, prim teşviklerinden borcu bulunmayan işverenler yararlanabildiğine göre, neden yapılandırma başvurusunda bulunayım, SGK’ya borcum yok ki diye düşünebilirsiniz, haklı olarak.

Ancak, prim teşviklerinden kimi zaman yersiz yararlanılmasının da mümkün olabildiği ve bu durumda sonradan prim borcu ile karşılaşılabileceği de unutulmamalıdır.

Şöyle ki, mevcut prim teşviklerinden yararlanılması sırasında ilgili kanunlarda öngörülen bazı şartların yerine getirilip getirilmediği aylık prim ve hizmet belgesinin onaylanması aşamasında kontrol edilemediğinden, halen uygulamada olan veya uygulama süresi sona ermiş prim teşviklerinden yersiz yararlanılma durumu sözkonusu olabilmektedir.

Dolayısıyla, prim teşviklerinden yersiz yararlandıkları halde bu durumun farkında olmayan meslek mensupları/işverenler, sonradan Sosyal Güvenlik Kurumundan hatalı seçilen teşvikli bildirge için iptal nitelikte, kanun numarası seçilmeksizin asıl nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmesine ilişkin mektuplarla karşılaşabilmekte ve yersiz yararlandıkları tutarları gecikme zammı ile birlikte ödemek durumunda kalabilmektedirler.

Bu bağlamda prim teşviklerinden yersiz yararlandıkları, hatta yersiz yararlanmaya devam ettikleri halde bu durumun farkında olmayan ve henüz Sosyal Güvenlik Kurumundan bu şekilde bir mektup kendilerine ulaşmamış işverenlerin yersiz yararlandıkları teşvik tutarlarını yapılandırma sonrası gecikme zammı ile birlikte ödemek yerine, 6552 sayılı Kanun uyarınca yeniden yapılandırarak TEFE/ÜFE oranları üzerinden hesaplanacak gecikme faizi ile birlikte ödemeleri şüphesiz menfaatlerine olacaktır.

Özellikle aylık prim ve hizmet belgelerini 06111, 4447, 15921, 05921, 5084, 5350, 5615, 4684, 25510, 16322 veya 26322 sayılı kanun numaralarını seçerek tanzim eden işverenlerin her ne kadar görünürde yasal ödeme süresi geçmiş prim borçları bulunmasa da olası yersiz yararlanılmış bir prim teşvikinden dolayı sonradan zor durumda kalmamaları için, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları isabetli olacaktır.

Örneğin aylık prim ve hizmet belgelerinin 06111 sayılı kanun numarası seçilerek tanzim edilmesi sırasında kapsama giren sigortalının ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığının kontrolü aylık prim ve hizmet belgelerinin onaylanması aşamasında yapılamadığından, bu kontrol belge verme süresi sona erdikten sonra ilgili aya ilişkin belge türü ve kanun numarası farklı tüm aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı kontrol edilerek yapılabilmektedir.

Haliyle, aylık prim ve hizmet belgelerini, kapsama giren sigortalının ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığını kontrol etmeden 06111 sayılı kanun numarasını seçmek suretiyle tanzim eden işverenlerin bahse konu teşvikten yersiz yararlanmaları mümkün olabilmektedir.

Prim teşviklerinden yersiz yararlanan, ancak henüz Sosyal Güvenlik Kurumundan bu nitelikte bir mektup taraflarına ulaşmamış işverenler, yapılandırma başvurusunda bulundukları takdirde yersiz yararlanılmış bir prim teşviki var ise yapılandırma başvurularının sisteme girilmesi sırasında bu durum ortaya çıkacağından, yersiz yararlanılmış primlerin de yeniden yapılandırılmak suretiyle ödenmesi mümkün olabilecektir.

Hatta yersiz yararlanılmış teşviklerden kaynaklanan primlerin yeniden yapılandırılarak peşin veya taksitler halinde ödenmesi halinde, cari aylar için mevcut prim teşviklerinden yararlanılmaya da devam edilebilecektir.

Bu nedenle, çeşitli kanunlarda öngörülen prim teşviklerinden yararlanmış olan ve hali hazırda görünen herhangi bir prim borcu bulunmayan işverenlerin yersiz yararlandıkları prim teşvikleri varsa bu teşvikleri yeniden yapılandırmak suretiyle ödeyebilmeleri için 6552 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna ilave edilen geçici 60 ıncı madde uyarınca yapılandırma başvurusunda bulunmaları menfaatlerine olacaktır.

Eyüp Sabri DEMİRCİ

Sosyal Güvenlik Kurumu

İşverenler Prim Daire Başkanlığı Şube Müdürü

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985