2013-09-06
Firmaya ait POS cihazının yurt dışında mukim firmaya kullandırılması durumunda KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve belge düzeni hk.
|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü |
|
|
TARİH |
: |
06.09.2013 |
SAYI |
: |
11395140-019.01.1452 |
KONU |
: |
Firmaya ait POS cihazının yurt dışında mukim firmaya kullandırılması durumunda KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve belge düzeni hk. |
İLGİ: …
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, inşaat malzemeleri ihracatı işi ile iştigal eden Kurumunuzun, bankacılık sisteminin gelişmediği ...'da mukim bir firmaya belli bir komisyon karşılığında POS cihazını kullandıracağınız belirtilerek, bu firma adına düzenleyeceğiniz komisyon faturasında KDV uygulanıp uygulanmayacağı, yurt dışında mukim firma adına sadece tahsilat yönünden yapacağınız aracılık işlemlerinin Şirketinizin satışı olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 'inci maddesinde, Türkiye'de ticari, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmış, aynı Kanunun 6 ncı maddesinde de, işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını ve hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hükme bağlanmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesinin İspat başlıklı (B) bölümünde, vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesinin ispatlama vasıtası olarak kullanılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanunun "Faturanın tarifi" başlıklı 229 uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 231/5 'inci maddesinde ise faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Mezkur Kanunun 232 nci maddesi hükmüne göre, tüccarlar sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve aldıkları emtia veya hizmet için de fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
232 nci maddede sayılanlar dışında kalanların, tüccarlardan satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 2013 yılı için 800 TL'yi geçmesi veya 800 TL'den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
Buna göre, Kurumunuza ait POS cihazının ...'da mukim bir firmaya kullandırılmasının ilgili mevzuata uygun olup olmadığı Bakanlığımız görev alanına dâhil olmadığından bu konuda görüş bildirilmemekle birlikte, söz konusu işlemin yapılması hâlinde hizmet yurt dışında gerçekleşmiş olacağından KDV'nin konusuna girmeyecek ve söz konusu hizmete ilişkin olarak keseceğiniz faturada KDV hesaplanmayacaktır.
Diğer taraftan, mülkiyeti Kurumunuza ait olan POS cihazının ...'da mukim firmaya kullandırılması karşılığında bu firmadan elde edeceğiniz komisyon tutarı için fatura düzenlemeniz gerekmekte olup sadece tahsilat işlemlerine aracılıktan elde edeceğiniz hasılat kurumunuzun geliri olarak değerlendirilecektir.
Ayrıca, pos cihazı kullanılmak suretiyle yapılan satışlara ait bankalar tarafından aylık dönemler itibariyle gönderilen listeler ile KDV beyannamelerinin karşılaştırılmasında, "Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmet Bedelleri" başlıklı 45 inci satırda beyan edilen rakamlarda bir uyumsuzluk olduğunun vergi dairesince sorulması durumunda, farklılığın Kurumunuza ait POS cihazının ...'da mukim firmaya kullandırmak suretiyle kredi kartı ile tahsil edilen mal ve/veya hizmet bedellerinden kaynaklandığı yönünde bir izahta bulunulması ve bu izahatın Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesine göre ispatı mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.