Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-08-02

Döviz ve Kıymetli Maden Alım-Satımı işlemlerinde eski belgelerin kullanılıp kullanılmayacağı hk.


  T.C.
ÇORUM VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 02.08.2013
SAYI : 76071283-105-(2013-1)-9
KONU : Döviz ve Kıymetli Maden Alım-Satımı işlemlerinde eski belgelerin kullanılıp kullanılmayacağı hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı bulunan şirketinizin kıymetli maden aracı kuruluşu olarak döviz ve kıymetli maden alım-satımı faaliyetinde bulunduğu, 385 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, döviz ve kıymetli maden alımında "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da " Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenlediğinizi, 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre kıymetli maden aracı kurumu olarak tebliğ tarihinden sonraki kıymetli maden alım-satımı işlemlerinde eski belgelerin kullanılıp kullanılmayacağı hususunda Defterdarlığımızdan görüş istenilmektedir.

226 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01.05.1994 tarihinden geçerli olmak üzere, 07.08.1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ile tanımlanan yetkili müesseselerce döviz alış ve satışlarında düzenlenen döviz alım ve satım belgesi mezkûr Tebliğde belirlenen şartları taşımaları kaydıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmıştı.

379 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 22.09.2006 tarihli ve 26297 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara ilişkin 2006-32/32 No.lu Tebliğ ile kendilerine kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi verilen yetkili müesseselere, 01.03.2008 tarihinden geçerli olmak üzere, kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmişti.

385 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, yetkili müesseselerin söz konusu belgeleri döviz alım/satım belgesi ve kıymetli maden alım/satım belgesi olarak ayrı belgeler olarak değil, döviz ve kıymetli maden alımında "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi" adı altında tek belge olarak düzenlemesi imkânı getirilmiştir.

Diğer taraftan, 21.02.2013 tarih ve 28566 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Kıymetli Madenler Aracı Kuruluşlarının Kıymetli Maden Alım/Satımında Belge Düzeni" başlıklı 4 üncü bölümünün 5 inci paragrafında, "Mezkûr hükmün Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara dayanılarak 21.05.2007 tarihli ve 26528 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik kapsamında İstanbul Altın Borsasında faaliyet göstermek üzere Hazine Müsteşarlığınca kuruluşuna izin verilen, kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına işlem yapan kıymetli maden aracı kurumları ile kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketlere kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiş ve bu belgelerin Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi gereken belgeler kapsamına alınması uygun görülmüştür." denilmektedir.

Buna göre, 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde

 

  • Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik kapsamında İstanbul Altın Borsasında faaliyet göstermek üzere Hazine Müsteşarlığınca kuruluşuna izin verilen kıymetli maden aracı kurumları ile

     

  • İstanbul Altın Borsası üyesi kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketlere

kıymetli maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satışında da "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

Bu itibarla, Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik kapsamında İstanbul Altın Borsasında faaliyet göstermek üzere Hazine Müsteşarlığınca kuruluşuna izin verilen kıymetli maden aracı kurumu veya İstanbul Altın Borsası üyesi kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirket olmanız durumunda, kıymetli maden alış satışlarınızın 424 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara ilişkin 2006-32/32 No.lu Tebliğ ile kendilerine kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi verilen yetkili müesseselerden olmanız durumunda 379 ve 385 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde hareket etmeye devam edeceğiniz tabiidir.

Bilgilerinize rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985