Yazı fontu: Boyutu:
 

2013-06-28

Muhtelif Müşterilere Satılan Tekel Ürünlerinin Bs Formuna Bildirilip Bildirilmeyeceği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 

 

  TARİH : 28.06.2013
SAYI : 97338759-105[2013-03]-49
KONU : Muhtelif Müşterilere Satılan Tekel Ürünlerinin Bs Formuna Bildirilip Bildirilmeyeceği hk.

 

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Tekel ürünleri perakende satışı faaliyetinden dolayı ... Müdürlüğünün ... T.C. numaralı mükellefi olduğunuz, tekel ürünlerinin perakende satışlarını belgelendirmek için gün sonunda muhtelif müşteriler ibareli tek bir fatura düzenlediğinizi, düzenlenen fatura tutarının 5.000-TL'yi geçmesi durumunda Bs formu ile bildirilip bildirilmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış olup, bir tahakkuk belgesi niteliğinde olan faturanın düzenlenmesi ödemeye değil mal teslimi veya hizmet ifasına bağlanmıştır.

Öte yandan, anılan kanunun 232 nci maddesinde ise, fatura kullanma mecburiyetinde olan kimseler sayılmış ve 233 üncü maddesindede, söz konusu kişilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ile yaptıkları işleri tevsik edecekleri belgeler açıklanmıştır.

Bununla birlikte, 206 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin E bölümünün 1 ve 2 nci bentlerinde;

"1. 01.01.1991 tarihinden itibaren Tekel İdarelerinden aldıkları tütün, kibrit ve sigaranın perakende satışını yapan mükellefler, mübayaa ettikleri bu tür emtiayı mübayaa gününde elde mevcut vesikalarına dayanarak mübayaa bedeli üzerinden giriş, aynı miktar emtiayı aynı tarihte, Vergi Usul Kanununun 232. maddesinin son fıkrası gereğince düzenleyecekleri faturalara dayanarak satış bedeli üzerinden çıkış kaydedebileceklerdir.

2. Tütün, kibrit ve sigara ile birlikte diğer emtia şatışının da yapılması halinde, tütün, kibrit ve sigaranın Tekel İdaresinden alınması şartıyla, münhasıran, tütün, kibrit ve sigara için toplu fatura düzenlenmesi mümkün olup, diğer tür emtianın her bir satışı için perakende satış vesikası (perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz satış fişi) veya fatura düzenlenecektir." hususlarına yer verilmiştir.

Ancak, 2 nci bentte belirtilen tütün, kibrit ve sigaranın Tekel İdaresinden alınma şartı daha sonra yayımlanan 230 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile "sigara satışlarına ilişkin olarak düzenlenecek belgelerde uygulama birliği sağlanması için, perakende satış vesikası (perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi) kullanılmasındaki güçlükler de nazara alınarak, perakende sigara satışı yapan bayilerin gerek Tekel İdaresinden, gerekse diğer şirketlerden veya bunların toptancılarından aldıkları sigaralarla ilgili olarak'' şeklinde değiştirilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, 350 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını ''Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiş ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2010 ve müteakip yıllara ilişkin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarının bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri 04.02.2010 tarih ve 27483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile yeniden belirlenmiştir.

Tebliğin 1.2.1. bölümünde; "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir" ve 1.2.2. bölümünde "Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir.

Söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dâhil tutarlar dikkate alınacaktır" ve 2.2.1. bölümünde "Mükellefler söz konusu bildirim formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlüdürler" açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından Ba-Bs formlarının alınmasının temel amacı; piyasadaki mal ve hizmet hareketinin takip ve analiz edilmesi, kayıt dışı mükellefiyetlerin belirlenmesi ve beyan dışı bırakılmış bir kısım gelirlerin kavranması piyasada haksız rekabeti önleyerek dürüst mükellefler ve meslek mensuplarının daha rahat ve güvenli bir piyasa ortamında faaliyette bulunma amaçlarına hizmet ettiği de tabiidir. Bu nedenle, Ba-Bs formları belgelerin düzenlenme tarihleri dikkate alınarak bildirilmek zorundadır. Aksi takdirde sağlıklı bir analiz ve denetim çalışması yapılması mümkün değildir.

Yukarıda yer alan açıklamalara göre; bilanço esasına göre defter tutmanız dolayısıyla 206 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine istinaden gün sonunda elde ettiğiniz kazanç ile ilgili "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlenme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ayrıca, "muhtelif müşteriler" adına düzenlenen fatura toplamı katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerinde olması halinde, düzenlenen fatura 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde açıklanan usul ve esaslara göre Bs bildirim formu ile bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985