ÜNİVERSİTELERDEN KİRALANAN GAYRİMENKULLERİN STOPAJ VE KDV ÖDEMESİ
Ticari işletmelerin Üniversitelere ödedikleri kira üzerinden stopaj ve sorumlu sıfatı ile KDV ödemesi konusuna ilişkin açıklamalarımız aşağıda belirtilmiştir.
STOPAJ VERGİ AÇIKLAMAMIZ:
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesinde : İstihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben yapılacak tevkifatlar sayılmış, 5 numaralı fıkrasının (a) bendinde kanunun 70. Maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden %20 oranında tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Ancak; 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak yayımlanan 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin (15.3.2.4) Bölümünde ise, ‘’Devlete, özel idarelere, belediyelere ve köylere ait taşınmazların kiralanması karşılığında, anılan kamu kurumlarına yapılan kira ödemeleri üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.’’ Açıklamasına yer verilmiştir.
2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunun ‘’Mali Kaynaklar’’ Başlıklı 56.Maddesinin 03.04.1991 tarih ve 3708 sayılı Kanunun 3. Maddesi ile değiştirilen (b) Bendinin birinci paragrafında ise; ‘’ Üniversiteler ve İleri teknoloji Enstitüleri genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar.’’ Hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalar uyarınca, üniversiteler, vergi uygulamaları bakımından kamu kurum ve kuruluşları olarak kabul edildiğinden, üniversiteden kiralanan iş yeri için, üniversiteye ödenen kira bedelleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.
SORUMLU SIFATI İLE KDV AÇIKLAMAMIZ:
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sinai, zirai faaliyet ve Serbest Meslek Faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-F Maddesinde de, Gelir Vergisi Kanunun 70. Maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin Katma Değer Vergisine tabii olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı kanunun 17/4-D Maddesinde, İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri Katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Üniversiteler iktisadi işletme niteliği taşımadığından bu ödemeler madde hükmü gereği KDV’ye tabii değildir.
Üniversite tarafından sahip oldukları gayrimenkuller boş olarak, üniversiteye ait herhangi bir donanım ve tesisat olmadan tarafımıza kiraya verilmiştir. Kiralanan gayrimenkullerin kullanım şeklinin bu istisnanın uygulanmasına bir etkisi bulunmamaktadır. KDV Kanunu 17/4-D Maddesi uyarınca kira ödemeleri Katma Değer Vergisinden istisnadır.
Bu hususta, ……. Üniversitesi tarafından 23-02-2009 tarih, 002382 sayılı yazı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan görüşü sorulmuş, 08-04-2009 tarih, 037574 Sayılı cevap yazısında, üniversite tarafından boş olarak kiraya verilen gayrimenkullerin, Katma Değer Vergisi Kanunu 17/4-D Maddesi uyarınca Katma Değer Vergisinden istisna olduğu, kiracılar tarafından büfe, kantin, kafeterya olarak işletilmesinin istisna uygulamasına bir etkisinin olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Açıklanan nedenlerle Üniversitelere ödenen kira üzerinden stopaj ve sorumlu sıfatı ile Katma Değer Vergisi ödemesi yapılmaması gerekmektedir.
Not:Üniversitelerden kiralanan gayrimenkuller için stopaj ve sorumlu sıfatıyla kdv ödemesi yapılmaması için kiralanan gayrimenkulün içinde üniversiteye ait herhangi bir donanımının bulunmadığı boş bir işyeri olması gerekmektedir.Gayrimenkul binanın içerisinde işletme için gerekli olan makine ve teçhizat ile birlikte kiraya verilmesinde ise Maliye Bakanlığı kiralama işleminin gayrimenkul kiralaması değil bir hakkın kiralanması olduğu ileri sürerek (KDV md.1/3-f) stopaj ve kdv talebinde bulunmaktadır.
S.M.M.M Lütfi GÜLBENK
Bu makale siteye eklendiği
11-01-2013 tarihinden beri
14526 kez okunmuştur.
Bu İçeriği paylaşın