Yazı fontu: Boyutu:
 

2017-12-29

KDVK 13/a ve 13/b maddeleri kapsamındaki işlemler


 

TARİH : 29.12.2017
SAYI : 21152195-35.02.189566
KONU : KDVK 13/a ve 13/b maddeleri kapsamındaki işlemler

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketiniz tarafından yerli ve yabancı yatlara verilen danışmanlık, tamir, bakım onarım ve liman içi ve dışı hizmetleri ile acentelik hizmetlerinden tamir, bakım, onarım ve liman içi karada ve denizde park uzatma hizmetlerini farklı firmalardan temin etmek suretiyle gerçekleştirdiğiniz belirtilerek, Şirketiniz adına düzenlenecek fatura ile hizmeti alan yat sahiplerine düzenleyeceğiniz fatura bedeline ait söz konusu hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olup olmadığının bildirilmesi istenmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun;

1/1. maddesinde; ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

11/1-a maddesinde, ihracat teslimlerinin vergiden istisna olduğu,

12. maddesinin 1. fıkrasında ise bir teslimin ihracat teslimi sayılması için;

• Teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya yapılması,

• Teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olması, koşullarının gerçekleşmesinin gerektiği,

13/a maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetlerin, KDV den istisna olduğu,

13/b maddesinde, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerin KDV den istisna olduğu,

hüküm altına alınmıştır.

26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan ve 01.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

(II/A-2.1) bölümünde; Türkiye içinde taşıma hakkı bulunmayan yabancı bayraklı gemilere ve uçaklara verilen tadil, bakım, onarım hizmetlerinin hizmet ihracı kapsamında KDV'den istisna olduğu,

(II/B-1.2) bölümünde; "Faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere, bu araçlarla ilgili olarak verilen tadil, onarım ve bakım hizmetleri KDV'den istisnadır.

KDV mükellefiyeti olmayan kişi ve kuruluşlar ile KDV mükellefiyeti bulunmakla birlikte faaliyetleri, istisna kapsamındaki araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayanlara, söz konusu araçların tadil, onarım ve bakım hizmetlerinde istisna uygulanmaz.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen söz konusu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflerin bu amaç dışında kendi özel kullanımlarına tahsis edilen araçların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetlerde istisna uygulanmaz.

Örnek:Mimarlık faaliyetinde bulunan bir mükellefe ait yata verilen tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde istisna uygulanamaz.

..."

(II/B.2.) bölümünde; "Bu hükme göre istisnanın uygulanması için hizmetin;

• Liman ve hava meydanlarında,

• Deniz ve hava taşıma araçları için,

yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla liman ve hava meydanlarında yapılmayan hizmetler deniz ve hava taşıma araçları için yapılsa bile istisnaya tabi olmazken; liman ve hava meydanlarında yapılmakla birlikte deniz ve hava taşıma araçları için yapılmayan hizmetlere de istisna uygulanması mümkün değildir.

İstisna kapsamına, liman ve hava meydanlarında yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler de dâhil olmak üzere, deniz ve hava taşıma araçları için yapılan seyrüsefere ilişkin her türlü hizmet girmektedir.

Bu kapsamda deniz ve hava taşıma aracına verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler istisna kapsamında değerlendirilir. İstisna kapsamındaki hizmetin nev'inin yanı sıra, hangi deniz veya hava taşıma aracı için verildiğinin faturada gösterilmesi şarttır.

İstisna kapsamındaki liman ve hava meydanlarının sınırları, alanları İdare tarafından belirlenmiş ve liman veya hava meydanı olarak tanımlanmış yerler olması gerekmektedir.

Bu kapsamda liman, sınırları İdare tarafından belirlenen, gemilerin güvence içinde yük ve yolcu alıp verebilecekleri veya yatabilecekleri, barınabilecekleri, rıhtım, iskele, şamandıra demir yerleri ve yaklaşma alanları ile kapalı ve açık depolama alanlarını, atık alım tesislerini, idari ve hizmet amacıyla kullanılan bina ve yapıları veya bunların bazı kısımları ve bu bölümlerin hepsine girişin kontrollü olduğu yerleri, diğer tüm yapıları, kullanımlı veya boş sahaları içine alan bölümleri içeren doğal ya da yapay deniz yerlerini ifade etmektedir.

(...)

Hizmetin liman ve hava meydanları işletmeleri yanında diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından ifa edilmesinin istisna uygulaması açısından önemi bulunmamaktadır.

Bu hizmetlerin gemi ve yük sahibi firmaların acentelerine yapılması veya hizmetlere ilişkin işlem veya ödemelerin acenteler tarafından gerçekleştirilmesi istisna uygulamasını etkilemez.

Bu kapsamda, KDV'den istisna olarak temin edilen hizmetlerin Türk acenteler tarafından araç ve yük sahiplerinin bağlı olduğu yabancı acentelere yansıtılması da KDV'den istisnadır.

Liman ve hava meydanlarında verilen hizmetlere ilişkin söz konusu istisna, tek aşamalıdır. Bu nedenle araç ve yük sahibi firmalara veya acentelerine doğrudan ilk safhadaki asıl yüklenici tarafından verilen ve fatura edilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilir. Bu mükelleflerin istisna kapsamındaki hizmetlerle ilgili mal ve hizmet alımları ise genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabidir. Dolayısıyla, alt yükleniciler (taşeronlar) tarafından verilen ve asıl yükleniciye (ilk safhaya) fatura edilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilmez."

düzenlemeler yapılmıştır.

60 No.lu KDV Sirkülerinin "3.İSTİSNALAR" Başlıklı bölümünde konuyla ilgili olarak ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

Şirketiniz tarafından faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere verilen tadil onarım ve bakım hizmetleri KDV Kanununun 13/a maddesi kapsamında KDV den istisna olup, söz konusu istisnanın mükelleflerin özel kullanımlarına tahsis edilmiş araçlarına uygulanmayacağı tabiidir.

KDV mükellefiyeti bulunmayan kişi ve kuruluşlar ile KDV mükellefiyeti bulunmakla birlikte faaliyetleri istisna kapsamındaki araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayanlara söz konusu araçlar için verilecek tadil bakım ve onarım hizmetlerinde KDV istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Yabancı bayraklı gemilere verilen söz konusu hizmetlerin KDV Kanununun 11 ve 12. maddesindeki şartların gerçekleşmesine bağlı olarak verilmesi halinde hizmet ihracı sayılması mümkün bulunmaktadır.

İlgili İdare tarafından belirlenmiş ve liman olarak tanımlanmış yerlerde Şirketiniz tarafından yerli veya yabancı uyruklu deniz araçları için verilen 60 No.lu KDV Sirkülerinde istisna kapsamında sayılan hizmetler, KDV Kanununun 13/b maddesine göre istisna kapsamına girmektedir. İstisna kapsamındaki hizmetlerin firmanıza gemi veya yük sahibinin acentesi sıfatıyla yapılması halinde de istisna uygulanması mümkün olup, firmanızca acente sıfatıyla yapılan ödemelerin gemi ve yük sahibine aynen yansıtılması halinde de KDV hesaplanmayacaktır.

Ancak, KDV Kanunun 13/b maddesindeki istisna uygulaması tek safhalı olduğundan, söz konusu hizmetlerin acente sıfatı olmaksızın gemi ve yük sahiplerine doğrudan verilmesi veya alt yüklenicilere yaptırılarak fatura edilmesi halinde sadece ilk safhada istisna uygulanması mümkün olup, alt yüklenicilere yaptırılan hizmetlerin firmanıza fatura edilmesi aşamasında istisna uygulanması mümkün olmadığı gibi, firmanızca doğrudan verilen hizmetlere ilişkin mal ve hizmet alımları da genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesi rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985