Yazı fontu: Boyutu:
 

2017-05-10

KİMLİK BİLDİRME KANUNU KAPSAMINDA SİGORTALILARIN İŞE BAŞLAMA VE AYRILIŞ BİLDİRİMLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE DİKKAT


1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun Ek 2. maddesi uyarınca sürekli veya geçici olarak çalışanlara ait kimlik bilgileri, genel kolluk kuvvetlerince SGK’ya düzenli aralıklarla bildirilmektedir.

SGK, kolluk kuvvetlerince yapılan bu bildirimlerde çalışmaya başladığı belirtilen kişilerin sigortalı olarak bildirilip bildirilmediğini, bildirilmiş ise çalışmaya başladıkları tarihte bir eksiklik olup olmadığını   kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında kontrol etmektedir. Sigortasız çalıştırıldığı veya sigortası sonradan yapıldığı anlaşılan kişilerle ilgili olarak bu kişileri çalıştıranlara idari para cezası uygulamakta, prim teşviklerinden yararlanmalarına bir ay (üç yıl içinde tekrarı halinde bir yıl) süreyle yasaklamakta, prim borcu tahakkuk ettirmekte ve gerekirse denetime sevk etmektedir.

Uygulama 2015/25 sayılı Genelgeyle başladı.

Kimlik Bildirme Kanunu kapsamında yapılacak işlemler ilk defa 2015/25 sayılı Genelgede açıklanmıştır.

Genelgede, çalışanların kolluk kuvvetlerine bildiriminin yapıldığı “Çalışanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesi (Form-2)” nin işverence onaylandığı tarihin sigortalının işe başlama tarihi olarak kabul edileceği açıklanmıştır. Dolayısıyla yeni işe alınan işçi için düzenlenen Form 2 nin işverence onaylandığı tarih ile SGK’ya işe giriş bildirgesiyle beyan edilen işe başlama tarihi aynı ise SGK’ya yapılan bildirimler doğru olarak kabul edilmiştir.

2017/19 sayılı Genelgeyle Form-2 nin onaylandığı tarihten sonraki 10 gün içinde yapılan bildirimler de doğru olarak kabul edildi.

 SGK, çalışanların Kimlik Bildirme Belgesinin (Form-2) işverence onaylandığı tarih itibariyle çalışmaya başladığının kabul edilmesine dair uygulamasını 2017/19 sayılı Genelgesiyle değiştirmiştir.

2017/19 sayılı Genelgede, Kimlik bildirme formu-2’nin işverence onaylandığı tarihi takip eden gün ile yasal süresinde olmak şartıyla Kuruma verilmiş işe giriş bildirgesinde belirtilen işe başlama tarihi arasında 10 gün veya daha az bir sürenin bulunması halinde, işe giriş bildirgesinde yer alan işe başlama tarihi esas alınarak işlemler yürütülecektir, şeklinde açıklama yapılmıştır.

Buna göre, kimlik bildirme formunda işçilerinden birini 2/4/2017 tarihi itibariyle çalışmaya başladığını beyan eden ve sözkonusu formu (Form-2)  3/4/2017 tarihi itibariyle onaylayarak kolluk kuvvetlerine ibraz eden bir işveren, bu işçisine ait işe giriş bildirgesinde işe başlama tarihini 13/4/2017 günü olarak beyan edip SGK’ya yasal süresi içinde verdiği takdirde, SGK tarafından işçinin işe başlama bildirimi doğru olarak kabul edilecektir.

İşten ayrılış bildirimleri için de uygulama aynı şekilde olacak.

2017/19 sayılı Genelgede, çalışanların işe başlama bildirimlerinde yapılan düzenlemelere paralel olarak işten ayrılış bildirimlerinde de aynı şekilde değişikliğe gidilmiştir.

Genelgeye göre, yasal süresinde olmak şartıyla Kuruma verilmiş işten ayrılış bildirgesinde belirtilen işten ayrılış tarihi ile kimlik bildirme formu 2’nin işverence onaylandığı tarihten önceki gün arasında 10 gün veya daha az bir sürenin bulunması halinde işten ayrılış bildirgesinde yer alan işten ayrılış tarihi esas alınarak işlemler yürütülecektir.

Buna göre 1/4/2017 tarihinde işten ayrılan bir çalışanı için işten ayrıldığına ilişkin kimlik bildirme formu-2’yi 3/4/2017 tarihi itibariyle onaylayarak kolluk kuvvetlerine sunan bir işveren, sözkonusu çalışanının 24/3/2017 tarihi itibariyle işten ayrıldığına dair işten ayrılış bildirgesini yasal süresi içinde SGK’ya verdiği takdirde işten ayrılış bildirgesindeki işten ayrılış tarihi doğru kabul edilecektir.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985