Yazı fontu: Boyutu:
 

2015-12-06

KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELEDE NELER DEĞİŞTİ


Sosyal Güvenlik Kurumu kayıt dışı istihdamla mücadeledeki kararlılığını, yeni çıkardığı 2015-25 sayılı Genelgesiyle bir kez daha göstermiş oldu.  Genelgede, bankaların ve kamu kuruluşların SGK’ya verecekleri bilgi ve belgeler hatırlatılarak, bu bilgilerden kayıt dışı sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığının araştırılacağı belirtilmiş.

Ayrıca aynı işverenin farklı adreslerde kurulu işyerinde çalıştığı halde farklı işyerinden bildirilmiş işçilerin bildirildikleri işyerlerinde çalıştıklarının kabul edileceklerine, işten ayrıldıktan sonra sigortasız çalıştırıldıkları yönünde ihbarda bulunan kişilerin çalıştıklarını kanıtlayan belgeler yoksa doğrudan mahkemeye yönlendireceklerine ve vergi mükellefi olmalarına rağmen başka bir işyerinde 4/a lı olarak bildirilen kişilerle ilgili yapılan araştırmalar sonrasında gerekirse denetimlere başlanılacağı belirtilmiş.

Aynı işverenin, farklı işyerinde görevlendirdiği işçiler için farklı işyerinden yapılan bildirimler kabul edilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2011-51 sayılı genelgesinde, “Yapılan sorgulamalarda, listede kayıtlı bir kişinin aynı işverenin farklı işyeri dosyasından kayıtlı olması durumunda, aynı işverenin birden fazla işyerinden ayrı ayrı bildirim yapılması gerektiğinden, bu yönüyle araştırılması için konu yazılı olarak işyeri ve sigortalı bazında işveren servislerine bildirilecektir.” diyerek, aynı işverenin farklı bir işyerinde çalışmasına rağmen, farklı bir işyerinden bildirildiği tespit edilen işçiler için her iki dosyadan da bildirim yapılmasını istiyordu.

Geçtiğimiz günlerde çıkardığı 2015-25 genelgesinde ise “Yapılan sorgulamalarda, listede kayıtlı bir kişinin aynı işverenin farklı işyeri dosyasından kayıtlı olması durumunda, kişinin bu işyerinde görevlendirilmiş olabileceği dikkate alınarak bu işyerinden ayrıca tescili yapılmayarak bildirildiği işyerinden sigortalı olduğu kabul edilecek, sigortalı tescil ve hizmet servislerine bildirim yapılmayacaktır.” diyerek, sigortalının aynı işverene ait başka bir işyerinde çalıştığı görülmesine rağmen başka bir işyerinden bildirildiğinin anlaşılması halinde, işçinin görevlendirme suretiyle çalıştırıldığı kabul edilerek, diğer işyerinden yapılan bildirimin yeterli kabul edileceği belirtilmiş.

İşten ayrıldıktan sonra kayıt dışı çalıştırıldıkları yönünde ihbarda bulunan kişiler çalıştıklarını kanıtlayan belge sunamazlarsa doğrudan mahkemeye yönlendirilecekler

2015-25 sayılı genelgede sigortasız olarak çalıştığı işyerinden ayrıldıktan sonra, kayıt dışı çalıştırıldığı yönünde ihbarda bulunan kişiler için, işyerinde çalıştığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmediği takdirde iş mahkemesine başvuru süresi olan 5 yıllık sürenin dolması halinde mahkemeye başvuru hakkının kaybedileceği gözönüne alınarak,  bu kişilerin denetmenlere sevk edilmeksizin mahkemelere başvurmaları için ikamet adreslerine bilgi yazısı gönderileceği belirtilmiş.

Başka bir anlatımla, sigortasız çalıştırıldıktan sonra işten ayrılan ve kayıt dışı çalıştırıldıkları yönünde ihbarda bulunan kişiler, bu işyerlerinde çalıştıklarını kanıtlayan somut bir belge ibraz ederlerse olay denetmenler vasıtasıyla araştırılacak, ibraz edemezlerse olay denetmenlere sevk edilmeyerek doğrudan iş mahkemesinde dava açılması gerektiği kişiye bildirilecek.

Vergi mükellefiyetleri devam ederken başka bir işyerinde 4/a lı olarak çalışmaya başlayan kişiler, kendi işyerlerindeki çalışmalarını nasıl yürüttüklerini kanıtlayacaklar

2015-25 sayılı Genelgede, belediye veya il özel idarelerinden alınan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının sorgulanması sırasında kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanın 4/b kapsamında tescil kaydının bulunmayarak,  bu kişilerin başka bir işyerinden 4/a lı olarak tescil kaydının bulunduğunun tespiti durumunda, gerçek kişi işyerleri bakımından tüm işyerlerinin; tüzel kişilikler bakımından ise özellikle fırın, lokanta, otel, kafe, çay bahçesi, oto galeri, döviz bürosu ve kuyumcu vb. işyerlerinde 4/a lı çalışan bir kişinin olup olmadığı araştırılacaktır denilmiş.

Dolayısıyla, kendisi başka bir işyerinde 4/a lı olarak bildirilen kişinin, kendisine ait işyerinde  4/a lı sigortalı bildiriminin yapılmadığının anlaşılması halinde, gerekli incelemenin yapılabilmesi için durumun bir yazı ile sosyal güvenlik denetmenliğine iletilerek, denetim yapılmasının sağlanacağı açıklanmıştır.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985