Yazı fontu: Boyutu:
 

2011-12-22

Fason dokuma işi yapan firmanın iade faturasını nasıl düzenleyeceği hk.


  T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
 

 

  TARİH : 22.12.2011
SAYI : B.07.1.GİB.4.20.15.01-40-MUK-2010-95-466
KONU : Fason dokuma işi yapan firmanın iade faturasını nasıl düzenleyeceği hk.

İLGİ: …

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin fason dokuma hizmeti ifa ettiği ve fason haşıl çözgü hizmeti aldığından bahisle, bu hizmetler nedeniyle düzenleyeceğiniz/düzenlenecek iade faturalarında nasıl işlem yapılacağı hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 10 maddesinin (a) fıkrasında mal teslimi veya hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, (b) fıkrasında ise malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında katma değer vergisinde vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.

35. maddesinde ise, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin borçlandığı ya da indirim hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin meydana geldiği dönemde düzeltecekleri belirtilmiştir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan 105 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (E/3) bölümünde, matrahta değişikliğin vuku bulduğu tarihte işlemin tabi olduğu KDV oranının değişmiş olması halinde düzeltme işleminin, ilk teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan KDV oranı esas alınmak suretiyle yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Buna göre, Şirketiniz tarafından fason dokuma hizmeti ifa edildiğinde hizmet tamamlanmış olduğundan, bu aşamadan sonra hizmetin iadesi mümkün değildir. Bu itibarla, söz konusu hizmet iade edilemeyeceğinden, Şirketinizin ifasını tamamlamış olduğu bir hizmet için iade faturası düzenlemesi mümkün değildir.

Öte yandan, VUK.nun 3. maddesinin (A) bendinde, vergi kanunlarının lafzı ve ruhu ile hüküm ifade edeceği, lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı göz önünde tutularak uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Şirketinizin söz konusu hizmeti ifa etmeden önce faturayı düzenlenmesi halinde vergiyi doğuran olay meydana gelecektir. Ancak söz konusu hizmetin yapılmaması/yapılmasından vazgeçilmesi durumunda ise, KDV nin konusuna giren bir hizmetten bahsedilemeyecektir.

Bu nedenle, faturası hizmet yapılmadan önce düzenlenen bir işleme ait KDV nin, hizmetten vazgeçilmesi (hizmetin gerçekleşmemesi) halinde, KDV Kanununun 35. maddesi hükmüne göre hareket edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, tevkifat kapsamına alınan işlemlere ilişkin ortaya çıkan matrah değişikliklerinde 58 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde gerekli açıklamalar yapılmıştır. Buna göre, Şirketinizin ifa ettiği söz konusu tevkifata tabi hizmetin, bir kısmının tamamlanması, hizmetin sözleşmede belirtilen evsafa uymaması gibi nedenlerle işlem bedelinde sonradan bir azalma meydana gelmesi halinde düzeltme, işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tevkifata tabi tutulmayan kısmı üzerinden yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

GÜLBENK MÜŞAVİRLİK
Adres: Mustafa Kemal Mah. 2155. Sk. Nep Office 4 K:2 D: 9-10 Çankaya ANKARA Tel : 0(312) 223-6314 Faks : 0(312) 223-5985